Trava hem vinsten när börsen svajar
Det ska sägas med en gång. Travhästar är inget för den som är ute efter snabba pengar. Oftast inget för den som är ute efter en säker långsiktig placering heller.
Men vi börjar med en solskenshistoria. En av Travsveriges få ekonomiska fullträffar – och samtidigt en blåsning med oväntad utgång. Det är 1980-tal och Karl-Erik Bender, ägare till takpanneföretaget Benders, är i Florida för att göra hästaffärer.
– Då var det Jan F:et Johnson som hade femton hästar efter ett dödsbo. Två fölmärrar var extra dyra och de hade prestationer därefter. Jag sa att jag ville köpa dem, men endast om de var minst 1,58 i mankhöjd. Jadå, sa F:et, de är 1,59 båda två. Det var för långt bort för att vi skulle kunna titta på dem så vi köpte osett, säger Karl-Erik Bender.
Ett av stona hette Highland Bridget. Hon var uppstallad i en annan stat och först ett par år senare träffade Karl-Erik Bender henne. Då visade det sig att hon mätte 1,55.
– Det är den viktigaste faktorn för att lyckas med avel, att stoet ska vara rejält i storleken. Hade jag vetat att Highland Bridget var så liten hade jag aldrig köpt henne.
Det hade varit synd. Då hade Stall Palema, som Karl-Erik Benders stuteri och tävlingstall heter, gått miste om 60 miljoner kronor, lågt räknat. Highland Bridget fick, tillsammans med topphingsten Speedy Somolli, fölet Alf Palema som efter att ha vunnit Hambletonian (världens största treåringslopp) gick till avel. Alf Palema har betäckt för runt 50 miljoner kronor. Nu är det Gidde Palema, som Alf Palema är far till, som ser till att generna förs vidare och är på god väg att dra in motsvarande belopp.
Affären som startade med en blåsning räknas fortfarande till en av de allra bästa genom tiderna.
– Ja, jo det är klart att det är unikt att det gick så bra, säger Karl-Erik Bender.
Hans bästa tips för den som vill gå in i travavel är ändå att hitta en storväxt mor. Givetvis ska hon ha vunnit stora lopp också.
– En bra moderslinje är viktig, det får inte bara vara en positiv häst i familjen.
Den som hellre köper en starthäst direkt bör titta mer på vilken far hästen i fråga har, råder Karl-Erik Bender. Han varnar speciellt nybörjare för att köpa franska hästar.
– Många av de franska hästarna har ett svårt humör och svårt att sätta benen rätt, de kommer ofta inte ens till start. Det finns svenska tränare som inte tar emot franska hästar på grund av det, säger Karl-Erik Bender men tillägger att upp till 25 procents franskt blod däremot är en tillgång.
Den som inspireras av Karl-Erik Bender gör klokt i att läsa in sig på lite fakta. Räkna med att det kostar mellan 200 000 och 500 000 kronor att köpa en bra ettåring och att driftskostnaderna fram till första start ligger på runt 300 000. Av alla travhästar som föds i Sverige varje år kan endast 7 procent bära sina egna kostnader. Av de 2 500 hingstar som föds varje år kommer bara mellan 50 och 100 att nå nivån att de tävlar i de största och viktigaste unghästloppen, som två- till fyraåringar. Högst fem sex av dessa kommer att vinna ett lopp i den klassen. När det sedan gäller att springa in pengar på den internationella toppnivån, där de riktigt stora pengarna och möjligheterna finns, handlar det statistiskt sett bara om enstaka hästar per årskull.
Inte ens en riktigt tjock hästhandlarplånbok är någon garanti. Ta Margareta Wallenius-Kleberg (rederidrottningen, reds anm). Hon har det största stuteriet i Sverige med hundratalet fölston, och hennes hästar springer totalt sett in mest pengar i Sverige. Förra året hade hennes Menhammar Stuteri ungefär 200 startande hästar som tillsammans sprang in drygt 20 miljoner kronor. Ändå går hon back och tvingas varje år lägga in pengar i sin hästverksamhe.
Den som vill köpa en travhäst har årets kanske bästa köptillfälle inom räckhåll. Kriterieauktionen, med 500 av landets bästa ettåringar, hålls 2-4 oktober.
– Det är ett väldigt bra tillfälle att handla. Alla hästarna ska vara bland landets 20 procent bästa ettåringar, vad gäller härstamning och/eller exteriör, och dessutom har fått ben, hjärta och lungor kollade av veterinär, säger Lars G Dahlgren, travexpert på tidningen Travronden.
För den som vill gå in i travsektorn finns positiva signaler. Dels för att vissa hästsegment är lågt värderade. Dels för att osäkerheten i travsektorn väntas pressa ner priserna överlag.
– Prisnivån har hållits hög på hästar som är mest exklusivt härstammade och har bäst utseende. Det blir gärna huggsexa mellan de största tränarna och mest investeringsvilliga hästägarna om de hästar de identifierar som “toppnumren”.
– Däremot har utbudet varit större än efterfrågan när det gäller skiktet under den allra högsta prisklassen. Där har det helt klart uppstått ett fyndsegment, det går att hitta riktigt intressanta hästar med bra förutsättningar att bli framgångsrika för 50 000-150 000 kronor, säger Lars G Dahgren men tillägger att ju lägre ner i prisnivåerna man kommer, desto större är risken att man köper en “nitlott”.
Osäkerheten i travsektorn beror på att utländska spelbolag, som Unibet, tar en ökande andel av travspelet i Sverige. Det blir alltså mindre spel genom ATG – som därmed har mindre pengar att ge tillbaka till såväl spelare som, i form av prispengar, till tränare, ägare och uppfödare. Samtidigt öppnar det ökande nätspelandet för att prispengarna på sikt ska höjas rejält, förutsatt att ATG och SVTC lyckas i sina ansträngningar att få internationella bookmakers att ge bidrag till sporten.
Några spontaninrop på Kriterieauktionen är inte att rekommendera, tycker Lars G Dahlgren. Han rekommenderar en potentiell budgivare att först hitta en erfaren rådgivare, helst bland någon av Sveriges topptränare för att diskutera investeringsstrategi.
– Man ska ha en seriös idé om vad man vill göra. Ska min häst vinna de största loppen? I så fall kanske man ska köpa tio hästar och inom något år låta tränaren bedöma vilka som är värda att satsa vidare på. Har du tur kanske det handlar om fyra, fem stycken. Har du otur – ingen.
Näringslivets travprofiler
Karl-Erik Bender
Margareta Wallenius-Kleberg
Rune Andersson
Björn Nordstrand
Christer Brandberg
Tommy Jacobsson
Sune Svedberg
Bengt Ågerup
Visst finns det travaktier!
Det finns alternativ till att köpa en hel häst och ta ansvar för träning och tävling. Mest känt bland delägarföretagen är Travkompaniet, där varje andel/aktie betalas i form av en engångskostnad och inga ytterligare ekonomiska åtaganden tillkommer. Likt vilken aktie som helst är det endast värdet på aktien som kan ändras. Ett annat sätt att äga häst är att köpa in sig i ett konsortium, till exempel genom Stockholm Farm som erbjuder delägarskap i hästar som tränas av Stig H Johansson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.