Juridik
”Transaktioner kommer i höst”
Jan Olsson, Norden-chef på Deutsche Bank, målade inledningsvis upp en dyster historik inför en taggad publik bestående till stor del av affärshungriga konsulter.
– Under det senaste året har transaktionerna gått ner med 36 procent globalt. Den nordiska marknaden har inte varit immun. Samtidigt har det privata riskkapitalet minskat med 90 procent. Men nu ser det lite bättre ut. Vi marknadsför oss hos regeringar som vill göra saker och sektorer som läkemedel är fortsatt starka.
Jan Olsson uttryckte också förhoppningar om att transaktionerna ska stimuleras av att priserna på objekt har minskat med så mycket som 90 procent.
Thomas Westin, chef för företagsfinansiering på Nordea gav sin bild:
– Spelplanen är fullständigt förändrad. Flera spelare vill göra affärer. Det finns strategiska köpare och finanserna fungerar. Nu är det snarare den höga osäkerheten som är problemet.
– Det råder ett Moment22. Priserna kunde inte ha varit bättre, men i stället är osäkerheten desto större, sa Jan Olsson.
– Köparna behöver mer grund att stå på. Och det råder fortfarande stora skillnader mellan köparnas och säljarnas värderingar, sa Thomas Westin.
Håkan Johansson, senior partner på riskkapitalbolaget EQT varnade dock för bankernas optimism.
– Efter 14 år på Volvo och fem år på Electrolux vet jag hur snacket går i näringslivet. Där säger man ’lyssna på banken. Och gör tvärtom’.
Håkan Johansson bekräftade dock att EQT hade mycket i sin pipeline.
Ulf Nolen, partner på Deloitte vittnade om ökande aktiviteter.
-Det pågår mycket förhandlingar. Under den andra hälften av året kommer det att göras affärer. Det en finns goda möjligheter för företag med bra balansräkningar och det kommer en ketchupeffekt.
– Vi har haft 18 månader av en aldrig tidigare skådad utveckling från säljarens till köparens marknad. Så att prata om trender nu är som att prata om arkitektur under en jordbävning, sa Adam Green, partner på Mannheimer Swartling.
Han tror på en återgång till mer traditionella affärsuppgörelser.
– Affärerna blir åter balanserade. Vi får se färre auktioner och vänligare uppgörelser.
Nordea och Deustche bank gjorde sitt bästa för att visa att visa att bankerna är sugna på att finansiera affärer. Men Håkan Johansson på EQT lät sig inte imponeras.
– På senare år har vi gjort sju transaktioner. För två hade vi finansiering. De andra klarade vi utan. Så det finns möjligheter att göra affärer utan att gå till banken.
Håkan Johansson tror det blir mer affärer i år.
– Vi ser en dramatisk ökning av syndikerade transaktioner.
Adam Green, partner på Mannheimer Swartling, bjöd på ett råd till företag som överväger affärer:
-Ta dig tid. Skynda på.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.