Trångt i börsens skamvrå

Mind flyttades till Stockholmsbörsens obs-lista på tisdagen. Men bolaget är långt ifrån ensamt i börsens skamvrå. Ytterligare tre bolag finns redan där. Hos börsgrannen NGM är situationen ännu allvarligare med nio obs-noterade bolag.

Till skillnad från de flesta andra bolag flyttades Mind till observationsavdelningen på egen begäran. Stockholmsbörsen godkände flytten på tisdagen med hänvisning till osäkerheten kring bolagets ekonomiska ställning.

Stockholmsbörsen har redan tre andra bolag under observation. Det gäller Sensys, Printcom (tidigare Timespace Radio) och Cellpoint. Av dessa bolag tangerar Sensys och Printcom i dagarna regeln som säger att ett bolag som längst får vara OBS-noterat i sex månader.

För andra bolag blir tiden på obs-listan betydligt kortare. Det gäller bland annat bolagen DNG och Alfaskop på O-listan som begärdes i konkurs kort efter obs-noteringen.

På NGM Equity har SBT och Syrico passerat över ett år på NGM:s obs-lista. Utöver detta finns ytterligare sju bolag i gruppen. Just nu är 14 procent av NGM:s noterade bolag obs-listade.

Confidence, Infinicom, Qualisys, Robux och Target Invest har flyttats dit efter årsskiftet. Orsaken är i majoriteten av fallen kapitalproblem som bland annat lett till flera kontrollbalansräkningar.

”Det har varit tuffa år inte minst för mindre bolag och det är väl det som helt enkelt ger utslag. Det är samma förhållande på O-listan, de har ju haft flera konkurser på ett halvår. Mindre bolag drabbas hårdare i den här typen av marknad”, säger Torbjörn Nordlöf noteringsansvarig på NGM Equity.

I dagsläget finns ingen bortre gräns för hur länge ett bolag kan vara OBS-noterat på NGM. Sex-månadersregeln är tänjbar.

”Det är mer någon sorts praxis och det har ju hänt ett flertal gånger att bolag har legat längre än så, även på Stockholmsbörsens observationslista.”

Gemensamt för OBS-bolagen är att aktieägarna ofta har tagit stora smällar på vägen till börsens skamvrå. Minds styrelse lämnade på måndagen beskedet att bolaget kommer att tvingas till ytterligare nedskrivningar av tillgångar och att verksamheten på något sätt ska bantas ytterligare. Aktien backade med 60 procent.

Minds flytt till OBS-listan är också första steget på väg ut från börsen. Formerna för en avnotering ska undersökas, något som storägaren och styrelsemedlemmen Mats Gabrielsson ställer sig positiv till.

För övriga aktieägare är det bara att bita i det sura äpplet. Hoppet om en vändning uppåt har grusats ännu en gång. Den redan begränsade likviditeten i aktien hotas helt om avnoteringen blir verklighet.

”Normalt sett så tycker vi inte om det. Vi ska egentligen ha noterade aktier och om de inte är det så ska de vara på väg till börsen så det här är egentligen fel håll. Däremot kan man alltid ställa sig frågan om ett företag som i dagsläget har ett börsvärde på 12 Mkr ska vara börsnoterat. Det är nog inte ekonomiskt försvarbart”, säger Ulf Hedlundh VD på Svolder som är Minds största aktieägare utanför styrelsen med knappt 7 procent av aktierna.

OBS-noterade bolag

O-listan: Cellpoint Mind Printcom Sensys

NGM Equity: Confidence EBP Group Ecta Resurs Infinicom Qualisys Robux SBT Syrico Target Invest

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.