Traditionellt januarirally

Redan tre dagar in på det nya året noterar Stockholmsbörsen en uppgång på 3 procent.

Ericsson har firat in det nya året ordentligt. B-aktien har redan hunnit stiga med drygt 5 procent och handlas nu över 60 kronor. Det motsvarar en god årsavkastning på en mindre riskfylld investering. Dit hör dock varken Ericsson eller förra årets stora förlorare, ABB.

ABB verkar ha vaknat till liv efter det att analytikerna helt plötsligt upptäckt att det kanske går att räkna på ett skadeståndstak på bolagets omfattande asbeståtaganden i USA. ABB:s uppgång gör industriella konglomerat till årets bästa bransch med en uppgång på 7,5 procent. Trots att industrisektorn utvecklas oroväckande svagt både i USA och Europa.

Så hur länge ska det goda börshumöret hålla i sig?

För den som har kalkylerat med en börsuppgång på ungefär 10 procent i år är det hög tid att dra öronen åt sig. Det är ju faktiskt inte mer än ungefär halva den uppgången kvar.

Först upp, och sedan ner

Börsens vägar är emellertid outgrundliga och det blir aldrig riktigt som man tänkt sig. Börsen kan stiga med 30 procent under det första halvåret för att under senare delen av året tappa hela uppgången. Eller tvärtom. Svängningarna lär bli fortsatt stora.

Vad som har hänt under de senaste dagarna kan visa sig vara ett sedvanligt januarirally. Historiskt sett brukar januari vara en stark månad ur ett börsperspektiv. Några faktorer har dock förstärkt fenomenet. Det indikerar kanske på att även fler vinter- och vårmånader kan bli bra i år.

Nytt kapital

För det första har det strömmat in nytt kapital som ska placeras. Stora aktörer positionerar sig nu inför våren. Och kanske byter många placerare strategi i samband med att prognoserna justeras efter årsskiftet.

För det andra har aktiemarknaden fått åtminstone ett par positiva konjunktursignaler från den amerikanska ekonomin. Flera viktiga makroindikatorer pekar nämligen på en vändning i USA. Sifferflödet kan leda till en period av upprevideringar av såväl makro- som mikroprognoser. Det skulle naturligtvis ge extra bränsle till den just nu så fint sprakande börsbrasan.

För det tredje gör den fortsatt låga inflationen att räntorna förväntas förbli låga eller kanske till och med ännu lägre ett bra tag till. Det gynnar naturligtvis börsen eftersom alternativa investeringar framstår som mindre attraktiva i relation till aktiemarknaden. Förhoppningsvis kommer räntestimulansen, i kombination med andra stimulansåtgärder, dessutom att börja ge effekt på företagens försäljning och orderingång under våren.

Några månader till

Den nuvarande börstrenden kan därför mycket väl hålla i sig i några månader till. Men hur börsåret som helhet slutar avgörs av företagens resultatutveckling. Den första indikationen på hur det står till med den saken får vi redan i februari då bolagens resultat för det sista kvartalet 2001 börjar strömma in. Sedvanliga indikationer om hur årets första kvartal har inletts kan ge ytterligare fart åt börsen. För att kunna motivera nuvarande aktiekurser krävs rejäla vinstförbättringar.

Den senaste tidens förstärkning av kronan missgynnar de svenska börsföretagen som till stor del är exportberoende. Den effekten kan förhoppningsvis urvattnas om konjunkturen visar sig bli starkare än väntat.

Men med tanke på den svaga resultatutvecklingen under tredje kvartalet ser det mörkt ut. Ljuset i mörkret kommer från konsumentvaror och vårdsektorn som uppvisar fortsatt stabila vinster. Paradoxalt nog är det just hälsovårdssektorn som inlett året sämst. Efter tre börsdagar noterar hälsovårdsindex en nedgång på 3,5 procent. Konsumentvaror noterar däremot en uppgång i linje med börsen i övrigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.