Trading-skola: Så hanterar du en vinstvarning
IT-integratören Dimensions vinstvarning var den sjunde regelrätta varningen från de svenska IT- och telekombolagen bara de senaste fyra veckorna. Vågen av vinstvarningar har lockat fram säljare från alla vrår och kanter.
Internetkonsulten Adcores kurs sänktes med 47 procent bara på några timmar efter att den nya negativa informationen släpptes. Enea handlades samma dag som vinstvarningen ned med 40 procent och AU-system med 35 procent. Tisdagens bomb från Dimension pressade ned aktien lika mycket.
Om kursmönstrena är representativa bör företagsledningarna bäva för att behöva vinstvarna i det rådande marknadsläget.
Vinstvarningar svider i början… Några tumregler finns inte för hur mycket en aktie ska falla samma dag som vinstvarningen kommer. I genomsnitt har de sju bolagen de första timmarna backat nästan 30 procent. Spännvidden är stor, från minus 11 procent till 47 procent. Flera mäklarchefer säger också att det är farligt att generalisera hur stort det initiala kurstappet kommer att bli.
Fundamentalt är det innehållet som ska avgöra och till exempel ett enstaka kvartalsresultat ska inte heller ha någon betydelse annat än som indikator på framtiden. I teorin ska en aktiekurs förstås inte falla alls om vinstvarningen redan är inbakad i kursen.
I den senaste raden av vinstvarningar verkar det som aktiemarknaden hoppat över det kapitlet i skolboken. Exempelvis hade många förståsigpåare flaggat för att Nokia skulle tvingas skruva ned sina prognoser och larma för lägre vinster. Ändå backade kursen 22 procent som mest samma dag som Nokia släppte informationen.
Att den senaste tidens vinstvarningar smärtat så mycket beror enligt Ola Asplund, strateg på Hagströmer & Qviberg, på miljön. Den nedåtgående marknaden gör att placerarna har ett mer kortsiktigt perspektiv.
”Det allmänna marknadsläget avgör och samma information tas emot på olika sätt i olika miljöer. Aktiemarknaden tenderar att dra det till sin spets och låter sig påverkas av den senaste informationen och det gäller både information om konjunkturen och företagsspecifik information”, säger Ola Asplund.
Andra faktorer som bestämmer hur stort säljtrycket blir är beroende på hur mäklarfirmorna har positionerat sig till aktien. ”Det beror bland annat på taktik – att parera de positioner man har tagit.”
…sedan kommer rekylen upp… Efter vinstvarningarna har kurserna överlag återhämtat sig något och på kvällen stängt högre än dagslägsta. I genomsnitt har kurserna stigit med 5 procent till stängningen jämfört med den lägsta kursen under dagen.
…men baksmällan tilltar dagen efter Nästan utan undantag har en andra våg av säljare tillkommit dagen efter vinstvarningen och pressat kurserna till nya lägre nivåer. I genomsnitt har en placerare som följt strategin att köpa till stängningskurs samma dag som vinstvarningen och sedan tvingats sälja till lägsta kurs dagen efter haft en negativ avkastning på 14 procent.
Värst sjönk Adcore, ned 31 procent och Enea som backade 18 procent. Dimension hade vid lunchtid på onsdagen fallit med 15 procent som mest.
En mäklarchef på en av de tyngre investmentbankerna förklarar fenomenet med att det finns en gräns för hur mycket aktiemarknaden “orkar med” att sänka en kurs på en dag.
Ett par mäklarchefer säger att det kan utvecklas självuppfyllande profetior exempelvis om media skriver att de senaste vinstvarningarna har följts av x-procentiga kursfall. Så håll koll på nästa bolag som vinstvarnar.
Ned, upp och ned igen är det som gäller.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.