Tradern Ekka Lundin: ”Otroliga rörelser och panik åt alla håll”

"Förr tyckte man -10% var mycket men nu är det otroliga rörelser, -20 till 30% och panik åt alla håll", säger tradern Erik "Ekka" Lundin om rapportrörelserna hittills i år.
Tradern Ekka Lundin: ”Otroliga rörelser och panik åt alla håll” - Erik Ekka Lundin
Tradern Ekka Lundin, off och on desk. Foto: Privat

Heltidstradern Ekka Lundin är på väg ut i skidspåret hemma i Falun, efter att ha inlett arbetsdagen från hemmadesken.

“Oftast blir det lite av en morgonpanik på dåliga rapporter under första halvtimmen, så den är ganska bra. Då är jag absolut mest aktiv, morgonrörelsen är den roligaste att handla”, säger han på lätt dalmål.

Årets rapportperiod har överraskat med bitvis enorma rörelser tycker Lundin.

“Wow vad sentimentet svänger fort nu, förut tyckte man -10% var mycket men nu är det otroliga rörelser, -20 till -30% och panik åt alla håll. Sen när det väl öppnar upp så brukar det lugna ner sig och sen händer det inte så mycket.”

lika kort som lång

Dagens största rörelse står DistIT för som är ner 40% efter att ha aviserat en nyemission, motsvarande drygt en tredjedel av bolagets börsvärde. Just det bolaget handlar inte Ekka Lundin då det är lite för litet, men däremot både Truecaller och Bico som är ner runt 25% på svaga rapporter.

“Man blir alltid lika förvånad”, säger Ekka Lundin om DistIT:s emission, samtidigt som de gör en stor utdelning, “det är otroligt”.

Han blankar ungefär lika mycket som han är lång:

“Det är 50/50, man är ju en liten spelare så det är bara att anpassa sig efter marknaden. Till exempel Truecaller som återhämtade sig lite men nu faller tillbaka sakta men säkert kan vara en bra kortning”, säger han.

“Att blanka tar dock längre tid och kräver mer tålamod.”

utmanande år

Börsåret 2023 har hittills varit lite utmanande:

“Det brukar vara stökigt i början på året, men nu har det mest varit stökigt rätt upp.”

Ekka Lundin tycker att det är svårt att inte färgas av alla svarta rubriker och negativ statistik, samtidigt som Stockholmsbörsen är upp runt 10% hittills i år.

“Det har varit svårt mentalt att ställa om och hänga med upp. Det är jättesvårt att övertyga sin egen magkänsla, men det gäller också att hålla sig lugn och inte jaga in i nånting bara för att det går upp.”

Det finns mycket pengar på sidlinjen tror Lundin, vilket gör att många aktier snabbt återhämtar sig efter rejäla dippar. Där tar han Electrolux vinstvarning som exempel, som återhämtade hela fallet intradag.

tjänar mindre efter anonymisering

Ekka Lundin har varit starkt kritisk mot att börshandeln anonymiserats och säger att det gjort att han numera tjänar mindre, då marknaden blivit svårare.

“Förut kunde man få bekräftelse på en storsäljare från exempelvis Carnegie och spela på det. Den anonyma handeln har gjort att jag är mer defensiv och handlar mindre nu. Jag håller mig också undan vissa bolag.”

“Men de flesta traders anpassar sig och handlar på, det är ingen strejk direkt”, säger han med ett skratt.

Ekka Lundin sitter själv och jobbar hemma i Falun, vilket blir lite tråkigt i längden tycker han, men tanken är att flytta tillbaka till Stockholm för att också kunna sitta med andra traders.

“Det är viktigt”, säger han och lyfter fram de tidigare deskkollegorna i Örebro och twitterprofilerna David Helldén och Börsfågeln, som några traders han ofta har kontakt med.

Uppsidan med Falun är dock närheten till skidåkningen:

“Det är en jättefin dag med nysnö så nu ska jag ut och njuta lite!”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF