Tradera nobbar börsen
Auktionssajten Tradera, som till hälften ägs av riskkapitalbolaget IT-Provider och till 20 procent av Adolf Lundin-sfären, fortsätter att växa. Enligt vd Jonas Nordlander ökade omsättningen med 91 procent under 2005 och kommer att landa på 41 miljoner kronor. Under 2006 väntas omsättningen växa med 70 procent. Det prognostiserade nollresultatet för 2005 kommer man däremot inte att uppnå.
– Vi ändrade strategin något under hösten i samband med att familjen Lundin gick in i bolaget och valde att göra större investeringar i marknadsföring. Men det blir ett positivt resultat för 2006, mellan 10 och 30 miljoner. Det beror på hur mycket vi väljer att spendera på marknadsföring, säger Jonas Nordlander, vd för Tradera.
Det planerade samarbetet med Posten rycker också allt närmare. Det handlar bland annat om att hitta kartonglösningar som är anpassade till den typ av handel som Tradera genererar. Parterna tittar också på ett rabattsystem. Traderas kunder ska kunna gå in genom bolagets system och på så sätt kunna få ut porto till ett rabatterat pris, och även få möjlighet att skriva ut sina egna porton. Även samarbeten med andra logistikföretag kan bli aktuella, enligt Anders Lindqvist, partner på IT-Provider och styrelseledamot i Tradera.
– I länder där eBay har lyckats väldigt väl så har antalet paket som skickas mellan privatpersoner ökat kraftigt. Posten har ju till sin stora glädje upptäckt att antalet paket som skickas mellan privatpersoner har ökat och man har kunnat härleda det till Tradera. Medan vi pratar så säljs i snitt fem till sex prylar i minuten på sajten, säger Anders Lindqvist.
Nu går Gant och Kapp-Ahl till börsen. Hur stor är möjligheten att Tradera börsintroduceras?
– Idag har vi inga planer på börsnotering men vi har blivit uppvaktade av flera bolag och verksamheter som har uttryckt intresse av att förvärva Tradera. Vi har faktiskt inlett en strukturerad process här under våren och tittar på möjligheterna att sälja.
Hur mycket IT-provider räknar med att få för bolaget vill Anders Lindqvist inte uttala sig om.
– Men jag kan säga att det här är ett av våra bättre bolag och en lyckad investering.
Vilka är möjliga köpare?
– Det är ganska många som är intresserade. Dels för affären i sig, dels för att Tradera representerar en väldigt stark community. De som använder Tradera är tunga internetanvändare. Värdet av det har många börjat inse.
Uppenbara köpare av Tradera är medieföretag. Den norska mediekoncernen Schibstedt förvärvade exempelvis Blocket för 183 miljoner kronor. Dessutom finns andra community-drivna företag som skulle kunna tänkas vara hugade spekulanter.
En stor tillgång i Tradera är också bolagets e-postregister som förmodligen är Sveriges mest värdefulla. Prognosen är att cirka 1,3 miljoner svenskar kommer att ha handlat på auktionssajten mot slutet av nästa år. Det betyder att Tradera då kommer att ha 1,3 miljoner människors namn, e-postadresser, personnummer och telefonnummer. Idag utnyttjas inte den databasen, men i framtiden kommer bolaget med all säkerhet att hitta sätt att använda den på.
Har ni andra bolag i portföljen som är mogna för en exit?
– Jag vill inte peka ut något bolag men jag tror att vi under det närmaste året kommer att se flera exits. Det är ett sådant skede i konjunkturen. Vi gjorde ju en exit i Academic Work för inte länge sedan som var en väldigt rolig investering. Vi gjorde ungefär 10 gånger pengarna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.