”Toyota är köpvärd”

Filip Boman, som förvaltar DNB Utlandsfond, diskuterar sina favortbranscher, marknaden med mest potential och vilka aktier som har mer att ge.


Vilken inriktning har fonden?

– Det är en bred globalfond som i första hand investerar på mogna marknader. Vi placerar mest i Europa och USA, men investerar även indirekt i bolag med exponering mot tillväxtmarknader. Sedan delar vi in fonden i olika branscher där vi har specialistkompetens. Totalt är vi tolv personer som jobbar med fonden.


Vad har ni för investeringsstrategi?

– Bäst avkastning får vi genom en noggrann analys som sedan ställs mot värderingen. De olika sektorförvaltarna får bestämma själva vilka metoder som används, men vi köper generellt inte bolag som är högt värderade. Vi äger gärna bolag med strukturell tillväxt. I vårt urval tar vi ingen hänsyn till om börsen ska upp eller ned. Hittar vi rätt får de stanna kvar länge i portföljen. Det längsta innehavet har legat i över tio år.


I vilken marknad ser ni störst potential?

– Vi tror Europa kan överraska. Skillnaderna mellan Europa och USA har aldrig varit större. Det är en speciell situation. Med försvagad valuta och en tilltalande penningpolitik bör de europeiska bolagen nu kunna lyfta. Dessutom talar värderingen mer för Europa just nu.


Vilka branscher gillar ni bäst?

– Framför allt gillar vi europeiska banker som är attraktivt värderade. Société Générale och vår egen bank DNB är exempel på banker med potential. Sen är vi långa i Citi­group sen länge, den aktien har betydligt mer att ge. De har en bra internationell verksamhet som inte premieras fullt ut. Vidare tittar vi även på industribolag. Vi tror inte att det är fel att äga bolag som exempelvis SKF nu.


Någon annan marknad ni tittar på?

– Japan är intressant. De japanska bolagen har börjat sätta aktieägarna i fokus, vilket är en stor förändring mot tidigare. Vi har tittat på nyckeltal som tar hänsyn till avkastningen på investeringarna och där märks en tydlig förbättring. De går mot en högre lönsamhet. Sedan ser valutasituationen bättre ut för de japanska bolagen efter många år i motvind.


Berätta om något köp som du lyckats bra med?

– Då måste det bli Apple, där har vi varit långsiktiga och trott på bolaget hela vägen. Det kanske inte är vår favorit just nu, men vi har en del Apple kvar. Vi tror på fler produktcykler och fortsatt höga marginaler. Dessutom är värderingen inte heller särskilt ansträngd.


Något annat bolag?

– Ett bolag som vi lagt ned mycket tid på att analysera och lyckats bra med är JR Central som är ett japanskt järnvägsbolag. De har utvecklat en magnetteknik kallad mag­lev som svävar på räls. Sträckan går mellan Tokyo och Osaka och transporterar 380 000 passagerare per dag. Vår tes var ett spel på en förbättrad ekonomi i Japan och ett ökat resande. Aktien har utvecklats bra i år, men mer finns att hämta.


Finns det något köp som du är mindre nöjd med?

– Prada har inte utvecklats som vi tänkt. Efterfrågan på lyxvaror har minskat i Kina, vilket bidragit till att lyxkonsumtion minskat överlag.


Vad köpte du senast?

– Vårt senaste köp var Toyota, där har vinden vänt. Marknaden för bilar är dessutom stark och på p/e 10 anser vi att värderingen är attraktiv. Toyota har en intressant produktcykel framför sig, dessutom gynnas bolaget av en svagare yen.


Hur placerar du dina egna sparpengar?

– Jag investerar mest i fonder, men äger även aktier. På lång sikt ser jag Indien som en mycket intressant marknad och har valt att lägga en del sparpengar där. Sedan sparar jag i vår nya fond DNB Global Hållbar som exkluderar fossila bränslen och vår Miljö­teknikfond. En av de få aktier som jag äger är amerikanska Citigroup.

Filip Boman

Förvaltar: DNB Utlandsfond.

Förvaltat kapital: 2,4 miljarder kronor.

Utveckling i år: +12 procent (+30,9 procent 2013).

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.