Törstsläckaren som ger växtkraft
Få investeringar är bra för både miljön och plånboken. Vatten är en. I alla fall om man ska tro råvarulegenden Jim Rogers, som en gång i tiden startade Quantumfonden tillsammans med George Soros.
– Det kommer att göras förmögenheter på rent vatten. Om du kan hitta ett bra sätt att investera i vatten så gör det. Då kommer du att bli rik, sade han vid ett besök i Stockholm i början av förra året.
De goda nyheterna är att det faktiskt finns sådana investeringsmöjligheter. De dåliga är att det följer med en del annat på köpet. Ett av företagen i fonderna som också har annan verksamhet, är franska Veolia Environment. Det är ett globalt bolag som sysslar med vattenförsörjning, avfallshantering, energi och transport. Börsvärdet är 136 miljarder kronor och aktien handlas till 13 gånger vinstprognosen för nästa år. I Sverige driver Veolia bland annat tunnelbanan i Stockholm sedan 1999 och väntar som bäst på besked om det blir en fortsättning. Anbudet lämnades in i augusti.
Veolia är verksamt inom alla steg av vattenhantering. Från att producera och distribuera dricksvatten, rena avloppsvatten, hantera slamprodukter till att sköta driften av anläggningar för kommuner och industrier. Förra året omsatte Veolia Water cirka 97 miljarder kronor.
Om man inte har något emot att få med lite blandad verksamhet i portföljen är aktiefonder som investerar i vattenbolag spännande alternativ. På den svenska marknaden har vi hittat två fonder med denna inriktning: SAM Sustainable Water Fund och Pictet Fund Water. Dessutom har ABN Amro ett börsnoterat evigt certifikat, Open End certifikat Vatten. Det fungerar ungefär som en indexfond och består av en korg med de tio största bolagen i sektorn. Till skillnad mot fonder finns certifikaten i både dollar och en valutasäkrad variant. Certifikaten handlas på Stockholmsbörsen. Den årliga avgiften är 1 procent och till det kommer courtage. För fonderna är förvaltningsavgiften högre. För SAM Sustainable Water Fund är den årliga avgiften 1,5 procent medan motsvarande siffra för PF Water är 2,3 procent.
En titt i backspegeln visar att fonderna gått betydligt bättre än världsindex de senaste fem åren. Bäst har det gått för Pictet Water som avkastat 68 procent, det vill säga dubbelt upp mot index. Under det senaste årets turbulens har fonden också lyckats bättre.
Även om vattenbolagen inte är immuna mot den avmattning i världsekonomin som just nu håller på att utvecklas är sektorn betydligt mer motståndskraftig än många andra. Och det går inte att klaga på den underliggande tillväxten. Rent vatten är en bristvara i många delar av världen. De senaste 75 åren har jordens befolkning mer än trefaldigats och konsumtionen per person har fördubblats under samma period. Samtidigt är utbudet av vatten relativt konstant, cirka 9 000-12 000 kubikkilometer per år, enligt SAM Sustainable Asset Management.
Varje år spenderas över 70 miljarder kronor på hantering av vatten genom till exempel rening och avsaltning. En siffra som SAM väntar sig ska tiofaldigas de närmaste 20 åren. Bara en bråkdel av allt avloppsvatten renas i dag. Och enligt FN finns det risk för en global vattenkris om inget görs. Och inom 20 år kan en tredjedel av jordens befolkning vara utan rent vatten. Redan i dag är det akut brist på rent vatten i Kina.
Det behöver också göras stora investeringar i avlopps- och vattenledningssystem i många länder framöver. De flesta storstäder i världen har gamla dåliga system som är i stort behov av renovering. I London försvinner hälften av dricksvattnet ut i jorden till följd av läckande rör.
Ett annat stort område är vattenförsörjningen inom jordbruket. Dit går ungefär 70 procent av allt vatten, så det är viktigt att utveckla nya effektivare tekniker.
Den globala marknaden för dricksvatten på flaska omsätter över 140 miljarder dollar och växer med 5-25 procent per år. I Indien ökar till exempel försäljningen med omkring 80 procent per år. Några stora livsmedelsbolag har nu på allvar gett sig in på denna marknad.
Fonderna investerar globalt i företag som håller på med allt från buteljerat flaskvatten, som franska Groupe Danone, med varumärken som Evian och Volvic, till schweiziska Geberit som är marknadsledande i Europa på VVS-utrustning. Bra rör, vattenlås och system för spolning i toaletter minskar åtgången på vatten.
Ytterligare en fransk jätte som finns med i dessa sammanhang är Suez Environment, som är verksamt inom allt som har med vatten att göra. Det vill säga att behandla och distribuera dricksvatten, ta hand om industrivatten samt driva reningsverk. Dessutom är bolaget stort inom all typ av avfallshantering förutom radioaktiv sådan.
Bland de tio största bolagen i världen finns också det privatiserade brasilianska vattenbolaget Sabesp, Basic Sanitation Company of the State of São Paulo. Staten finns dock fortfarande kvar som huvudägare. Med på listan finns även tre av Englands tio privatiserade vattenbolag. Severn Trent har hand om vattenförsörjningen i Midlands och Wales. Pennon Group har hand om sydvästra England och Northumbrian Water Group säljer även konsulttjänster inom miljö och vattenhantering.
Japanska Kurita Water Industries har ambitionen att bli ett avancerat vatten- och miljöhanteringsbolag. Och det är på god väg som leverantör av teknisk utrustning för allt från vattenrening för läkemedel och högteknologisk industri till avsaltningsanläggningar för havsvatten. De sistnämnda då många öar lider av stor brist på färskvatten.
Bara ett bolag från världens största aktiemarknad, den amerikanska, kvalar in. Det är Pentair som gör pumpar, filter och annan utrustning för vattenrening samt spa- och poolutrustning. Bolaget värderas till 25 miljarder kronor i dag vilket ger p/e 15 på nästa års vinstprognos.
Hongkonglistade Guangdong Investment tog i juli plats i ABN Amros korg med de tio största vattenbolagen i juli i år. Bolaget investerar bland annat i fastigheter, energiprojekt och infrastruktur. Med det har också hand om vattentillförseln till Hongkong samt Shenzhen och Dongguan på kinesiska fastlandet. Guangdong Investment har ett börsvärde på runt 11 miljarder kronor och handlas till p/e 8 på vinstprognosen för 2009.
Satsar mest i Suez
Bolagen som ingår i Open End certifikat “Vatten”:
Bolag Vikt, %
Suez Environment 12
Pentair 11
Pennon Group 11
Kurita Water Industri 11
Sabesp 11
Geberit 11
Severn Trent 10
Northumbrian Water Group 10
Veolia Environment 7
Guandong Investment 6
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.