Torgeby: ”Jag har svårt att känna igen en 200-kronorssedel”

Det råder konsensus mellan experterna om att kontanter inte är framtiden. Men frågan är hur man ska förhålla sig till det, och vilken roll den traditionella centralbankskronan ska spela i framtiden. 

Det var fullsatt på Affärsvärldens och Deloittes seminarium där Johan Torgeby, SEB, Adam Kostyál från Nasdaq och Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, diskuterade framtidens pengar under rubriken: ”Morgondagens pengar – kryptovalutor eller fortsatt fiatdominans?”.

Cecilia Skingsley förklarade hur hon tänker kring Riksbankens omtalade e-krona. 

– I en framtid där kontanter inte fungerar som betalningsmedel måste alla bli bankkunder. Jag är inte säker på att det är en trevlig framtid. De som vill måste kunna använda sig av ett alternativ, och det är Riksbankens pengar. 

Johan Torgeby avslöjade att det alltmer kontantlösa samhället har gjort att han har svårt att känna igen dagens 200-kronorssedlar. Att det kommer en ny infrastruktur kring både pengar och betalningar fick SEB-vd:n att tala om tre olika pågående teman inom teknikutvecklingen. 

– För det första finns en kamp om kunderna mellan aktörer som Paypal och Swish. För det andra pågår en diskussion om vad pengar är för något, sett ur ett filosofiskt perspektiv. Det tredje är blockchain och där är vi ännu i ett tidigt skede.

Samtidigt vittnade både han och Adam Kostyál om att de ser ett tilltagande intresse för blockchaintekniken.

– Vi följer ICO-utvecklingen noga. Och vi får allt fler förfrågningar om ICO:er. Problemet med ICO:er är att det inte finns tillräckligt mycket transparentes eller information, sade Adam Kostyál. 

– Funderar man på att ge sig in i en ICO måste man läsa på ordentligt för man är utanför systemet – man är både ensam och oskyddad som kund, sade Cecilia Skingsley.

Under seminariet gjorde Adam Kostyál en liknelse mellan självkörande bilar och den finansiella infrastruktur som finns runt hörnet. Han sade att det förstås vore enklare om vägarna hade byggts före uppfinnandet av självkörande bilar, särskilt sett till gamla vägar som de i Visbys gränder. 

Cecilia Skingsley betonade att ordet kryptotillgångar är bättre beskrivning än kryptovalutor, något som Johan Torgeby kallade för en råvara (även om jurister världen över har svårt att definiera det). 

– Vi avråder investering i kryptovalutor men vi förbjuder det inte, sade Johan Torgeby. 

I publiken satt bland andra Avanzas sparekonom Johanna Kull: 

– Många som är engagerade i krypto eller blockchain kan få uppfattningen om att de stora aktörerna inte är på banan, men här ser man att det är en missuppfattning. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.