Toppnummer sätter fart på konstpriser
-?Det absolut viktigaste, oberoende om det gäller modern, klassisk eller utländsk konst är kvalitet. Det är en tydlig trend i auktionsvärlden, att det som är riktigt, riktigt bra når sensationella priser. Publiken är lite mer kräsen när det gäller konst som inte håller toppkvalitet. Där har vi sett en viss sättning i priserna, säger han.
Men auktionsvärlden består inte bara av konst och antikviteter, även om det är det överlägset största området. Olika typer av specialauktioner får alltmer uppmärksamhet.
I fjol var det stort ståhej kring auktioner för kläder och accessoarer från kända modeskapare – vintage. I mars arrangerar Bukowskis lägligt nog en specialauktion för brudklänningar. På Stockholms Auktionsverks höstauktion för mode såldes alla objekt ut, vilket är ovanligt. I kronor räknat är det dock en liten affär, totalt såldes för 680 000 kronor.
Då är dryckesauktionerna, som hålls i samarbete med Systembolaget, en större verksamhet. Under höstens två auktioner såldes det vin och andra drycker för sammanlagt 6,6 miljoner kronor. (Även det är dock småpotatis jämfört med den stora kvalitetsauktionen för konst och antikviteter i höstas där objekt för 49 miljoner kronor ropades hem. Det samlade utropspriset var 39,3 miljoner.)
Men, vilken typ av buteljer är det då som har en andrahandsmarknad? Kan de finnas något nere i vinkällaren som är värt för mycket för att drickas upp?
Enligt Stockholms Auktionsverk ska flaskorna hålla en “god och erkänd kvalitet”. Definitionen för ett värdefullt samlarobjekt lyder: “ett vin, ett starkvin eller en spritdryck som med kontinuitet omsatts och omsätts på internationella dryckesauktioner samt har en bred dokumenterad efterfrågan”.
Det finns en stor dryckesauktion, för lådor och större partier, och en mindre, där det säljs enstaka flaskor eller mindre poster. Dessutom arrangerades i fjol en speciell auktion för whisky.
En ung kvinna står med sin omfångsrika kjol ihopsamlad, beredd att kliva ned i en liten eka som håller på att angöra bryggan. Det är ett duktigt kliv ned i den vingliga båten, och även om det inte blåser särskilt hårt ter sig hela företaget en smula osäkert. Men båten ros av mästerlotsen Carlström på Dalarö, så det går nog bra.
Scenen utspelas år 1886 och kvinnan är Emma Zorn. Målningen, Sommarnöje, av Anders Zorn, blir med största sannolikhet årets stora händelse i Auktionssverige.
-?I vår värld är det som att vinna en OS-medalj, att få ett sådant uppdrag. Det blir inte bättre, säger en uppenbart nöjd Andreas Rydén, chefsintendent för konst på Stockholms Auktionsverk.
Målningen har fått ett utropspris på 8-10 miljoner kronor. Enligt Andreas Rydén har intressenter redan hört av sig. Mycket talar för att tavlan blir den högst betalda i landet i år. Säljaren är en svensk privatperson, i vars familj tavlan funnits i åtskilliga decennier. Sedan Anders Zorn sålde tavlan har den bara bytt ägarfamilj en gång tidigare.
En annan raritet, som har lämnats in till Bukowskis, är en Carl Fredrik Hill från 1877: Blommande Fruktträd 1. Utropspris är 4-5 miljoner kronor.
-?Konstverket är mycket betydande i hans konstnärskap och det har aldrig tidigare varit ute till försäljning, det har funnits i familjen Hills ägo ända sedan det målades. Vi anser att det inte har funnits något liknande verk från Hill ute på marknaden sedan Sotheby’s sålde Carl-Eric Björkegrens målning Trädet och Flodkröken 1991, säger Anna-Karin Pusic, chef för konstavdelningen på Bukowskis.
Förväntningarna är givetvis att båda de här tavlorna ska inbringa en bra bit över utropspris. Och marknaden för auktioner har piggat på sig avsevärt, efter en skakig avslutning på 2008. Under våren 2009 var marknaden en smula avvaktande. Men hösten blev klart bättre. Återropssiffrorna var låga och många objekt gick högt över utrop. Marknaden var överraskande stark, tycker Andreas Rydén som dock medger att utropspriserna sattes en smula försiktigt.
-?Förra året var folk också lite försiktiga med att lämna in objekt, det fanns en oro för att priserna kanske inte skulle hålla. Nu har det visats sig att marknaden fungerar väl, och inlämningen har varit väldigt god, säger han.
Internationellt har trenden varit ännu tydligare. Det har varit svårt att få in de riktigt bra objekten, även om det har funnits köpare. De auktioner som har genomförts har gett bra priser, men volymerna har varit betydligt lägre än tidigare år. I Sverige har volymtappet varit förhållandevis litet.
Och att målningar som Sommarnöje och Blommande Fruktträd 1 kommer ut på marknaden minskar knappast intresset hos dem som överväger att sälja värdefulla målningar. I fjol såldes också en målning av Carl Fredrik Hill. Den gick för 6,9 miljoner kronor (utrop 3,5 miljoner) vilket var den högsta noteringen 2009 för ett svenskt konstverk (en Yves Klein gick för 9,5 miljoner kronor).
-?Intresset för konst och antikviteter är mycket stort. Det är många som sett det som en alternativ placering. Har du haft pengarna på banken har du inte fått så mycket ränta. Då är det ett trevligt alternativ att satsa på konst som en del i en portfölj av investeringar, säger Andreas Rydén.
Vad är det då som är hett? Det är fortfarande en stark efterfrågan på 1900-talskonst. Inte minst gäller det modernisterna, som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Leander Engström och Einar Jolin. Allra mest eftersökta är dessa konstnärers tidiga produktioner, från 1910-talet.
-?Samtidskonst, tillkommen efter 1960, och foto är i dag starka trender där publiken och efterfrågan ökar för varje år, berättar Anna-Karin Pusic.
Även friluftsmåleri från 1880-talet, då Zorn målade Sommarnöje, är det många som vill köpa.
-?Det är en period som varit lite på efterkälken, här går det att köpa en hög kvalitet på måleriet för vettiga pengar. Det var en väldigt intressant period, då svenskt måleri stod på sin topp, säger Andreas Rydén.
Det låter lite som att leta eftersläntrare på börsen. Det finns andra paralleller till jakten på de bästa aktierna också.
-?Det absolut viktigaste, oberoende om det gäller modern, klassisk eller utländsk konst är kvalitet. Det är en tydlig trend i auktionsvärlden, att det som är riktigt, riktigt bra når sensationella priser. Publiken är lite mer kräsen när det gäller konst som inte håller toppkvalitet. Där har vi sett en viss sättning i priserna, säger han.
ETT URVAL AV
VÅRENS AUKTIONER
STOCKHOLMS AUKTIONSVERK
Fashion: Visning 12-15 feb,
auktion 15 feb.
Nautica, Technica & Nostalgica:
Visning 12-14 mars,
auktion 16 mars.
Böcker & Handskrifter: Visning 26-28 mars, auktion 30 mars.
Klockor & Armbandsur: Visning
9-11 april, auktion 13 april.
Allmoge: Visning 23-25 april,
auktion 27 april.
Moderna Kvalitén: Visning
23 april-2 maj, auktion 4-6 maj.
Leksaker: Visning 7-9 maj,
auktion 11 maj.
Stora Kvalitén: Visning 21-31 maj, auktion 2-4 juni.
Lilla Dryckesauktion: visning 24-25 maj, auktion 1 juni.
Stora Dryckesauktion:
Visning 24 maj, auktion 1 juni.
BUKOWSKIS
Lilla Bukowskis:
Visning 17-21 feb,
auktion 22-23 feb.
Lilla Bukowskis:
Visning 17-21 mars,
auktion 22-23 mars.
Vintage med bröllopsspecial:
22-23 mars.
Vårens moderna auktion: Visning
24 april-2 maj, auktion 4-7 maj.
Vårens klassiska auktion: Visning
22-30 maj, auktion 1-4 juni.
UPPSALA AUKTIONSKAMMARE
Internationell kvalitetsauktion:
Visning 28 maj-6 juni,
auktion 8-11 juni.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.