Jens Eisenschmidt har haft några hektiska dagar sedan USA presenterade sina tullar mot omvärlden förra veckan. I sin roll som chefekonom för Europa på Morgan Stanley har han försökt att räkna på effekterna och vägleda oroliga kunder.
Eisenschmidt understryker att det inte är hans jobb att recensera politik, men domen är ändå tydlig:
“Jag vill inte ifrågasätta den politiska agendan. Men jag konstaterar att det här är en åtgärd som sannolikt kommer att dämpa den globala ekonomiska tillväxten. Det framstår som en tydlig kostnad”, säger han.
Värre än covid
Jens Eisenschmidt har en bakgrund som professor i nationalekonomi och jobbade för ECB när pandemin lamslog delar av världsekonomin 2020. Världens regeringar lyckades då dämpa effekterna av chocken genom historiska stimulanspaket.
Ekonomen räknar med liknande stimulanser nu, men understryker att stor del av det finanspolitiska krutet redan är förbrukat efter de senaste årens stöd. Det innebär att återhämtningen inte väntas bli lika snabb och kraftfull som efter pandemin.
“För mig är det här något som kan visa sig vara mer genomgripande än covid. Covid var i slutändan en engångshändelse – man behövde bara ta sig förbi det, och sen kunde man återgå till tidigare tillväxtbana. Nu står vi inför ett läge där hela världens tillväxtnivå permanent kan bli lägre.”
Spår lägre inflation
Eisenschmidt bedömer att tullarna mycket väl kan tippa Europa in i en recession, genom att sänka efterfrågan på varor från kontinenten. Däremot är han mindre orolig för att det ska bli starten på en ny inflationsspiral. Ekonomin kommer helt enkelt att vara för svag för att lönerna och priserna ska kunna dra iväg.
“Om vi för enkelhetens skull säger att Europa svarar med 20-procentiga tullar så innebär det att vi får dyrare varor här. Det vore förstås en tillfällig inflationssmäll. Men det blir bara ett problem om inflationen biter sig fast och förs vidare till lönerna. Och i ett läge där ekonomin är svag kommer sannolikt lönerna också att vara svaga”, säger han.
Chefsekonomen tror tvärtom att tullarna kommer leda till sjunkande inflation i Europa. Dels på grund av att lägre efterfrågan i världsekonomin trycker ner oljepriset, och dels genom att euron har stärkts mot dollarn efter tullbeskedet. En starkare euro innebär lägre importkostnader.
“Slutsatsen av allt detta är att sannolikheten för räntesänkningar ökar. Om man tittar på oljepriserna och växelkursen just nu så skulle inflationen faktiskt kunna sjunka under 2% redan till sommaren. Och om det ekonomiska läget samtidigt försvagas så skulle ECB kunna gå snabbt fram med räntesänkningar”, säger Jens Eisenschmidt.
Svårt hitta nåt positivt
Morgan Stanleys huvudscenario i dagsläget är att ECB sänker depositräntan från 2,50% till 1,50% i juni 2026. Men Eisenschmidt ser även ett riskscenario där räntorna kan falla både snabbare och lägre, beroende på hur tullkonflikten utvecklas.
Om ECB sänker snabbt, tror du att Riksbanken följer efter?
“Ja, det tror jag men kanske inte exakt lika mycket. Den ekonomiska svagheten syns redan i svensk statistik, särskilt i tjänstesektorn. Dessutom kan Riksbanken inte avvika alltför mycket från ECB. Då riskerar ni att få deflation genom växelkursen och importpriserna.”
Hur tror du att att tullkonflikten kommer att utveckla sig under de närmaste tolv månaderna?
“Min uppfattning är att vissa av tullarna kommer bli kvar, delvis för att de ses som ett verktyg för att uppnå handelsbalans.”
“Jag tror att Europa faktiskt kan klara sig relativt väl jämfört med andra. Min tolkning är att åtgärderna främst är riktade mot Kina. Europa har potentiellt goda möjligheter att få tullarna sänkta, men vi kommer nog ändå att landa i någon form av bestående tullnivå.”
Kan du se något positivt i det hela?
“Det är svårt. Generellt är mindre internationellt samarbete inte något positivt. Men du skulle kunna säga att detta är en knuff i riktning mot att Europa måste bli mer effektivt, mer av en sammanhållen aktör som faktiskt tjänar sina medborgare.”
“Det här är ett avgörande ögonblick för EU där unionen har nu chansen att visa att den faktiskt betyder något. För det är tydligt att i ett sånt här läge står man mycket starkare om man förhandlar som en gemensam aktör, än som 27 enskilda länder”, säger Eisenschmidt.
Läs mer:
Ekonomiprofessorn: ”En självförvållad Trump-kris som är helt vansinnig”
Aktierna Afv:s analytiker köper i börstumultet: ”Var för frestande”