USA-valet
Toppekonom om valrysaren: ”Risk för att inflationen lyfter”
Men det är inte bara ett val mellan två olika presidentkandidater.
"Trumps politik är inflationistisk - Harris mer business as usual", säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.
Den amerikanska valrysaren kryper allt närmare och i den senaste opinionsmätningen från Reuters/Ipsos leder demokraternas Kamala Harris med en procentenhet framför den republikanska Donald Trump. Mätningen har dock en felmarginal om 3% åt båda hållen – vilket gör det oerhört svårt att sia om utgången. Marknaden verkar anta att Trump går segrande ur valet.
“Man kan se redan nu att marknaden har börjat ta höjd för att det blir en Trump-seger genom att räntorna går upp”, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB till Afv.
Han pekar på att om det blir så finns det skäl att vara uppmärksam. Både när det kommer till säkerhetspolitiken och i det långa loppet dollarn.
“Med Trump finns ett säkerhetspolitiskt inslag som kan få konsekvenser. Och det finns en aggressiv skattesänkningspolitik i ett läge där du inte har det finanspolitiska utrymmet. Man får anta att om han tar kontroll över Vita huset så lär han ta kontroll över kongressen också. Då tycker jag inte att man ska glömma att han faktiskt har kontroll över Högsta domstolen”, säger Bergqvist och fortsätter:
“Normalt brukar vi inte titta så mycket på sådant. Men i detta fall kan det skapa inrikespolitiska spänningar, till exempel genom att ifrågasätta dollarn som en reservvaluta. Även om det lär ta tid innan det blir en realitet.”
“Kommer lyfta inflationen”
Han menar att Trumps politik även riskerar att bli inflationsdrivande, något som andra ekonomer lyfter .
“Den är mer inflationistisk eftersom han vill ta tillbaka jobb och produktion till ett USA som redan har ganska god fart, och inte jättemycket lediga resurser. Om du därtill också ska kasta ut migranter så kommer du i värsta fall att minska arbetskraftsutbudet med kanske 5%. Politiken vill ta tillbaka jobb till USA och samtidigt minska arbetskraftsutbudet. Det blir en inflationskraft”, säger Bergqvist.
Donald Trump har inför presidentvalet 2024 föreslagit en tariffpolitik för att skydda amerikansk produktion. Hans plan inkluderar en 10–20% tullavgift på alla importerade varor samt en 60% tullavgift på produkter från Kina. Syftet är stimulera inhemska jobb och företag.
“Vi får se vart det landar med tullarna. Men det kan bli så att högre tullar får betalas av till exempel amerikanska konsumenter. Det finns beräkningar som visar på att det verkligen kommer lyfta inflationen. Och det här kan få räntorna att stiga till högre nivåer”, säger Bergqvist.
Ytterligare en risk finns i Trumps signaler om att vilja utöka sitt inflytande över den amerikanska centralbanken Federal Reserve.
“Att Trump är inne och vill ta mer kontroll över penningpolitiken är inte heller bra i det här läget. Har du en situation där förutom att Trump kanske har kontrollen över Vita huset och kongressens båda kamrar och Högsta domstolen, så har han också ambitionen att ta kontrollen över Fed.”
Harris – “Business as usual”
Det amerikanska valet följs av ett stort antal experter och medier. Bergqvist menar att det förvisso finns aspekter att ta upp kopplade till en Trump-seger, men betonar också att ekonomer har en tendens att överdriva vikten av politiska skiften.
“Ekonomer tycker det är jättespännande och kul att prata om vilken politik som kommer. Men om man ser tillbaka på stora politiska händelser kan man konstatera att det hade ganska lite effekt på själva konjunkturkurvan”, säger han och pekar på att en Harris-vinst förmodligen varken skulle göra varken bu eller bä i det avseendet.
“Det finns säkert inslag i den politiken som kommer att vara både bra och dålig. Men min slutsats är att om Kamala Harris blir president kommer det inte i ett längre perspektiv göra något avtryck på konjunkturen. Så jag tycker man ska se på Kamala Harris – det blir business as usual.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.