Toppchefer dolde miljard i optionsvinster

507 chefer tvingas betala 321 miljoner extra i skatt efter razzia 507 toppchefer har undanhållit sammanlagt 321 miljoner kronor i skatt på optionsvinster. Det är resultatet av en razzia som skattemyndigheten gjort mot multinationella bolag. – Det här är en förmån som inte är jämförbar med någon annan när det gäller att dra in skattepengar", säger Anette Bleckert på skattemyndigheten.

Personaloptioner är en förmån som har visat sig vara värd att granska för skattemyndigheten, 1 075 skatteutredningar har avslöjat att 507 personer har låtit bli att deklarera optioner för ett sammanlagt värde av 321 miljoner kronor. -Den här undersökningen bekräftar att moralen inte är så hög när det gäller att redovisa personaloptioner. Personaloptionsprojektet avslutades vid årsskiftet men på grund av den stora ärendemängden fortsätter vi att beta av ärenden året ut, säger Anette Bleckert, ansvarig för projektet på Skattemyndigheten i Stockholm. Myndigheten började sin granskning av de anställda i en rad utländska börsbolag med dotterbolag i Sverige inom läkemedels-, IT- och telekombranschen i början av 2000. -507 personer har genererat 321 miljoner kronor, som arbetsgivaren skulle ha betalat arbetsgivaravgifter för. Den här förmånen är inte jämförbar med någon annan, säger Bleckert och tillägger att många av de som granskats har “glömt” att deklarera sina optioner flera år i rad. -Många har undanhållit det, men det är också arbetstivare som inte har kontroll på reglerna och inte informerat de anställda. I ett företag har vi utfört 132 utredningar. Det här bidrar till att de anställda blir upprörda på den bristfälliga informationen från arbetsgivaren, säger Bleckert. Hon menar att Skattemyndighetens granskning har lett till att det har blivit bättre på sina håll där de anställda har krävt ändrade rutiner för att slippa bli eftertaxerade och drabbas av stora skattebördor. Men det finns mycket kvar att göra på det här området. -Vi har varit allt mellan 3 och 21 personer som har sysslat med det här, det är bara ett axplock av företag i branschen vi har granskat. Vi har inriktat oss på stora, internationella jättar. Men nu är det här på frammarsch i Sverige också, säger Anette Bleckert. Framöver ska myndigheten informera företagen om vilka regler som gäller. Enligt den lag som trädde i kraft 1998 ska den anställde deklarera sin personaloption när den faktiskt har utnyttjats. Sedan ska den anställde meddela arbetsgivaren att hon har utnyttjat optionen och arbetsgivaren ska i sin tur betala arbetsgivaravgift på förmånen och dra preliminärskatt vilket kan innebära stora kostnader för företagen. -Att det kostar så mycket i skatt, skattetillägg och ränta är det inte många som förstår. Ett företag kom in med en frivillig rättelse, där har vi kommit fram till att 8 personer ska betala 18 miljoner i skatt. Anette Bleckert tillägger dock att de som utsätts för granskningen har råd att betala skatten. -Trots allt har man pengar kvar när skatten är betald. Och vi har gjort en stickprovskontroll av ett fåtal företag på hur många som betalt den debiterde skatten och hela 94 procent har betalt. Det visar sig att det är bra för staten att satsa på den här formen av granskning, säger Anette Bleckert.

Christina Lindqvist

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.