TMGI begärs i konkurs

NGM-noterade TMG International ger upp försöken att lösa den finansiella krisen. Styrelsen begär idag att bolaget försätts i konkurs.

Världsledande teknik, rader av kontrakt med storkunder och ljusrosa prognoser till trots, idag begärs TMG International (TMGI) i konkurs. Enligt ett pressmeddelande på måndagsmorgonen fattade styrelsen beslutet på fredagskvällen sedan försöken att få till stånd en finansieringslösning slutligen misslyckats.

“Med anledning av de för Bolaget ogynnsamma villkoren av den befintliga finansieringen Bolaget har med sin långivare och med innehavarna av konvertibla skuldebrev, har det visat sig att ny finansieringslösning inte har varit möjlig att uppnå då potentiella investerare värderat risken i Bolaget som för stor”, skriver styrelsen i pressmeddelandet.

Förutom konvertibelinnehavarna är det Carnegie som haft störst makt över bolagets framtid. Den 26 mars löpte ett Carnegielån på 47 miljoner kronor ut. Sedan tidigare hade TMGI också obetalda skulder på 24 miljoner kronor till olika bolag inom Carnegie-koncernen.

Samtliga lån var givna mot inteckningar i TMGI:s dotterbolag vilker ger Carnegie förtur när de kvarvarande tillgångarna i TMGI nu ska säljas ut av konkursförvaltaren.

TMGI har bjudit på en anmärkningsvärd resa på NGM-börsen de senaste åren. Bolaget tillverkar magnesiumprodukter till bilindustrin och har radat upp stora biltillverkare på kundlistan.

Affärsvärlden har i en rad artiklar berättat om spektakulära närståendetransaktioner, förmånliga uppgörelser med tidigare huvudägaren Jostein Eikeland och högtflygande prognoser som pumpat upp aktiekursen.

Under det senaste året har TMGI befunnit sig i en mer eller mindre permanent krissituation på grund av kapitalbrist. AKtiekursen har rasat i backen, delvis på grund av stora tvångsförsäljningar av belånade aktier. Redan i januari varnade bolaget för konkurs.

På en extrastämma i februari krävde en majoritet av aktieägarna att en särskild granskningsman skulle kallas in för att gå igenom händelserna i bolaget. Även Carnegie röstade för detta.

Samtidigt fick bolaget en ny styrelse och möjligheterna att lösa de finansiella problemen utmålades som goda. Det talades bland annat om goda möjligheter att få in 80-100 miljoner kronor i en nyemission samtidigt som tidigare lån skulle förhandlas om.

Av detta blir det nu inget. När konkursansökan godkänts tar en konkursförvaltare över. Det troligaste scenariot är att han försöker hitta köpare till delar av verksamheten.

Den tyska produktionen går enligt uppgift bra och borde kunna knoppas av. Fabriken i Mexiko, som skulle stå för de stora produktionsökningarna i gruppen, har dock stora problem.

En konkursförvaltare får också utreda möjlighetern att återkräva ett förskott till tidigare hvudägaren Jostein Eikeland på 46 miljoner kronor. Pengarna fördes i det tysta över till Eikelands schweiziska bolag under 2006 i väntan på att TMGI skulle köpa en del av polska NTP, en affärs om aldrig genomfördes.

Det var bland annat detta förskott som granskningsmannen skulle utreda. Om det finns några pengar kvar i Eikelandsfären är oklart. Av allt att döma använde han den uppumpade TMGI-aktien för att med hög belåning ta över kanadensiska Meridian i början av 2007. Planen var att TMGI och Meridian med tiden skulle gå ihop.

Men planerna grusades när aktiekursen rasade och det visade sig att TMGI långt ifrån hade resurserna att leverera efter de högt satta prognoserna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.