TJECKIEN: Klaus misslyckande

Tjeckerna trodde att de skulle klara en smärtfri övergång tillmarknadsekonomi. Det gick inte. Nu får man börja om.

I förra veckan tvingades Tjeckien släppa sin valuta, kronan, friefter en utdragen finansiell kris. Valutaspekulanterna tog inteintryck vare sig av chockhöjda räntor, importrestriktioner,stödköp av centralbanken, ett nytt stort sparpaket eller av attpremiärminister Vaclav Klaus gav sin finansminister sparken. Detär ett nederlag som känns in på skinnet för den magistrale Klaus.För några år sedan deklarerade denne att total övergång tillmarknadsekonomi var det enda raka. Men i själva verket skyggadede tjeckiska politikerna för att göra de svåra anpassningar somgrannlandet i norr, Polen, gjorde i början av 1990-talet.

På sätt och vis kan man säga att Tjeckiens utgångsläge var förbra. Landet var ett av de få kommunistländer som inte varskuldsatt och de hopplösa strukturproblemen i vapenindustrinförsvann i och med att Slovakien valde att hissa egen flagg.Valutainflödet blev med en gång positivt tack vare stora tyskainvesteringar i de böhmiska gränstrakterna några mil frånindustribältet i Bayern och tack vare turistanströmningen tillPrags sevärdheter. Arbetslösheten har hållits konstlat låg genomatt många av de gamla statsbjässarna än i dag fortsätter attproducera samma skrot som förr i tiden, som en tyskföretagskonsult i Prag uttrycker det.

Nu verkar landet ha nått vägens ände. Det är ideliga bråk ikoalitionsregeringen. På senare tid har en serie finansskandaleroch en flod av dystra konjunktursiffror sköljt fram över denföre detta mönstereleven i Östeuropa. Drygt 40 procent avtjeckerna kräver nu nyval enligt senaste opinionsmätningarna.Den tjeckiska finanssektorn verkar vara ett roffarnas ochfinanshajarnas paradis. Förra året gick åtta banker omkull sedande lånat ut pengar till företag som senare plundrades av smartaspekulanter. På samma sätt har aktiefonder tömts och småsparareförlorat tiotals miljarder kronor.

De massprivatiseringar som gjorts innebar att de före dettastatliga företagen kastades ut på marknaden utan att varaförberedda. En helt annan väg går man i Polen där allmänhetenfick andelar i så kallade nationella fonder med inhemska ochutländska banker eller konsulter i spetsen som i sin turförvaltar och omstrukturerar företagen som skall ut på marknaden.Detta har givit företagen i Polen inte bara andrum utan expertisoch tillgång till kapital.

Flertalet ekonomer och analytiker räknar med att sparåtgärdernakommer att ge resultat, troligen redan tredje kvartalet i år.Men det måste också till rejäla strukturreformer av näringslivetoch kapitalmarknaden, liknande dem som Polen vidtog redan ibörjan av 1990-talet.

Tjeckien har fått en smutsstämpel på sig. Klaus lärofader MiltonFriedman skulle till exempel knappast ha gillat tilltaget medimportrestriktioner. Det mesta tyder nu på att den generationcenter-höger-politiker som styrt landet sedan kalla krigets slutnu är uttömd som politisk kraft.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG