Tjall på linjen för Tele2 och Telia
Tele2 var en av de teleoperatörer som tilldelades en licens att bygga ett svenskt UMTS-nät i december förra året. Telia, som inte fick en licens, har sedan dess ingått ett avtal med Tele2 som betyder att bolagen ska samarbeta om byggandet av det nya mobilnätet.
Tele2 och Telia har redan startat bolaget Svenska UMTS-nät som blir centrum för samarbetet, med telebolagen som lika stora delägare. Problemet är att det är Tele2 som formellt har fått tillståndet att bygga nätet.
Därför vill Tele2 flytta licensen. I ett första skede till det nybildade dotterbolaget Svenska UMTS-licens, där Tele2 är ensam ägare.
”Det är av strukturella hänsyn helt enkelt. Vi vill gärna att den (licensen) ligger separat”, säger Jan Tjernell, jurist på Tele2.
Tele2 ansökte om att få flytta 3G-licensen till Svenska UMTS-licens i slutet på mars. I ansökan begärde Tele2 att det dokumentet skulle omfattas av sekretess men PTS har gjort en annan tolkning.
Trots att snart två månader har gått har PTS ännu inte avgjort ärendet och därmed blockeras det fortsatta samarbetet mellan Tele2 och Telia i nuläget. Svaret dröjer minst ytterligare ett par veckor.
Problemet är att frågan aldrig har avgjorts tidigare och därmed kommer ärendet troligen att bli en mall för andra liknande transaktioner senare. PTS genomför därför en egen utredning som ska komma fram till hur telelagen reglerar överförandet av licenser mellan bolag även om de ingår i samma koncern.
”Licensen ges till ett bolag med ett visst bolagsnummer. Detta kan inte utan vidare ändras genom överföringar eller försäljningar. Där kan vi säga nej”, säger PTS informationschef PTS Katarina Kämpe.
Håkan Zadler, ekonomichef på Tele2, bekräftar att önskemålet att flytta licensen till bolaget Svenska UMTS-licens är en del i samarbetet med Telia.
”Avsikten har från början varit att vi ska driva det tillsammans med Telia och då har en fråga varit om vi kan flytta licensen så att den hamnar i det bolag som vi har tillsammans med Telia”, säger Håkan Zadler.
Han vill inte gå in på några detaljer men säger att ansökan är en del i en process som innefattar flera steg. Hur Svenska UMTS-licens slutligen kommer att förhålla sig till Svenska UMTS-nät vill Håkan Zadler inte gå in på.
Även om han inte vill kalla ansökan för ett test för att se om det går att flytta en licens erkänner han att utgången inte är klar.
”Det är Tele2 som erhöll licensen och det har varit osäkert om det går att flytta på den.”
Om det går att överföra UMTS-licensen till ett annat bolag eller inte kan bli avgörande för utbyggnaden av Tele2:s och Telias nät. Får Tele2 igenom sin ansökan innebär det att man får helt andra möjligheter att ta in delägare eller andra partners i licensbolaget, i första hand Telia.
En ägarförändring i det bolag som innehar licensen är nämligen lättare att få igenom jämfört med att flytta hela licensen. Att Tele2 skulle släppa in Telia som delägare i det svenska moderbolaget vore minst sagt svårtsmält och därför är dotterbolagskonstruktionen nödvändig.
”Det handlar om riskspridning, man kan ändra på ägandet i det nya bolaget på ett helt annat sätt. Som det ser ut nu på marknaden kan man inte utesluta några former av samarbeten och det blir lättare om licensen ligger i ett eget bolag”, säger en analytiker.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.