”Titta lite extra på it-sektorn”

Börsintervju med Stefan Kopperud, förvaltare på Carlson småbolagsfond med 1 miljard kronor i förvaltat kapital. Han gillar it-sektorn, och mycket mer, just nu.

Vad tror du om börsen framöver?

– Jag tror att vi har sett botten. Det kommer nog fortfarande att vara en ganska turbulent period, med slag både uppåt och nedåt, men vi har nog sett det värsta på finanssidan. Rapporterna har också rent generellt varit bra så här långt. Vi kommer från en situation där man dragit ned vinstförväntningarna rejält, men många bolag har rapporterat lite bättre än förväntat. Höganäs var till exempel en positiv överraskning, liksom Poolia. Osäkerheten borde successivt minska. Bästa gissningen för när börsen stabiliserar sig är nog efter sommaren. För helåret tror jag på en svagt positiv börsutveckling.

Största hotet?

– Ytterligare spridningseffekter av finanskrisen. Är den värre än vad man kan se i dag och effekterna sprider sig till Europa eller hotar tillväxten i Asien slår det naturligtvis hårt.

Vad placerar du helst i just nu?

– Generellt sett är det alltid bolagsspecifika faktorer som avgör för mig som småbolagsförvaltare, även om det förstås finns en del sektorer som varit bättre än andra på sistone. Allt med exponering mot råvaror och infrastruktur har ju till exempel gått väldigt starkt, medan fastigheter och allt konsumtionsrelaterat – särskilt det som är kopplat till den amerikanska konsumtionen – utvecklats svagare. Men det viktiga för oss är alltid själva aktievalet. Även inom en sektor som verkstad kan det ju vara enormt stora skillnader.

Favoritaktier?

– Vi tror på Securitas. De har haft väldigt många problem, men jag tror att de börjar närma sig slutet på den perioden. I botten finns en relativt stabil verksamhet, och branschen växer hela tiden. Ett annat favoritbolag är Meda, som inlicensierar och säljer vidare produkter från stora läkemedelsbolag. I de stora bolagens portföljer är de här produkterna väldigt små och inte så uppmärksammade, men när de hamnar i Medas organisation kan de få ett helt annat fokus. G&L Beijer är också ett spännande företag. De ägnar sig åt kylsystem, till exempel för kontors- och butikslokaler. Det är en diversifierad marknad som växer kraftigt och det pågår en konsolidering. G&L Beijer har redan ett väldigt starkt grepp om sin marknad i Norden, och nu expanderar de dessutom i Europa, närmast i Schweiz och Holland.

Vad ska man undvika?

– Var försiktig med fastighetssektorn. Jag vill inte peka ut några speciella bolag, men generellt sett kommer de att ha det lite kämpigare framöver, med högre räntor och svagare konjunktur. Även detaljhandelssektorn kan bli tuff.

Något mer som kan gå bra?

– Titta gärna lite extra på it-sektorn. De bolagen uppskattas inte riktigt av aktiemarknaden. Där finns flera lågt värderade bolag, trots flera väldigt starka rapporter. Exempelvis Acando, Tradedoubler och IFS är intressanta.

Du brukar hamna högt upp i srankningarna. Har du något framgångsknep att dela med dig av?

– Nej, det finns inga absoluta regler för hur man ska göra. Men jag försöker lära mig bolagen så bra som möjligt och ta reda på vilka faktorer som styr i varje enskilt bolag. Ibland kan det vara valutan, ibland en enskild produkt. Jag och mina kolleger – jag är ju inte ensam här – lägger ned mycket tid på att träffa företagsledningarna för våra större innehav. Vi träffar dem minst en gång efter varje kvartalsrapport. Men det är kul – att verkligen få lära känna bolagen är en av de roligaste delarna med det här jobbet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.