Tio lektioner i pensionsskolan

Här följer Affärsvärldens tio råd inför valet till premiepensionen.

Att välja eller inte välja, det är frågan. Premiepensionsmyndigheten (PPM) och alla de fondbolagen som anmält fonder till premiepensionen vill få upp oss från sofflocket. Reklamen inför höstens fondval är massiv.

Det är inte lätt att välja mellan 455 fonder från 54 fondbolag. Affärsvärlden förespråkar ett aktivt val, eftersom det finns tusenlappar i framtida pension att tjäna. Samtidigt är det ingen katastrof om du inte väljer här och nu. Till skillnad mot om du är sen med deklarationen blir det ingen straffavgift om du väntar med att skicka in valblanketten.

Allt som händer är att dina pengar placeras i Premiesparfonden, som förvaltas av sjunde AP-fonden, efter det att sista valdatumet går ut. Du har rätt att när som helst och kostnadsfritt omplacera dina fonder.

Så gör ditt val i lugn och ro!

Om du struntar i fondvalet eller väljer att inte välja kan du sluta att läsa här och genast hoppa till sidan 70. Nästkommande 17 sidor är nämligen en guide för dig som vill göra ett aktivt val och göra det så bra som möjligt.

Dock ett sista råd till dig som inte vill bry dig om premiepensionen: gör ett engångsval och välj Premievalsfonden, som också förvaltas av sjunde AP-fonden. Att välja Premievalsfonden är kan jämföras med att rösta blankt i riksdagsvalet – du deltar i urvalsprocessen även om du inte väljer något specifikt alternativ. Bara i detta fall är det rimligt att du har synpunkter på avkastningen i premiepensionen.

Kostnaden blir visserligen något högre i Premievalsfonden, eftersom fondförmögenheten är mindre än i Premiesparfonden, men andelen aktier blir 10 procentenheter högre (totalt 95 procent), vilket sannolikt kommer att betyda mer för din slutliga pension än avgiften.

Här har vi tangerat det paradoxala i premiepensionen. När experter normalt ger fondråd och talar om att placera på lång sikt menar de ofta fem till tio år.

Men i premiepensionen har snittpersonen 23 år kvar till första utbetalningen (om vi utgår från dagens pensionsålder, 65 år). Och därefter är det förhoppningsvis fortfarande långt kvar till den sista utbetalningen.

Med så långa sparperioder är det största hotet mot en bra pension att man inte vågar ta en tillräcklig risk, det vill säga att man inte vågar placera pengarna i aktiefonder. Historiskt har aktier gett bättre avkastning än obligationer.

Detsamma gäller för dem som är födda 1954, eller tidigare, eftersom premiepensionen utgör en så liten del av den totala pensionen att man kan behålla en hög andel aktier in i det sista.

Men gör aldrig ett val som inte känns rätt för din egen del!

Nedan följer tio råd från Affärsvärlden som förhoppningsvis dels ska göra dig mer förtrogen med ditt fondval; dels kan höja din framtida pension.

1. Välj riskprofil.Se inte på premiepensionen som en isolerad investering. Betrakta alla dina tillgångar som en portfölj och inte som separata investeringar. Glöm inte skuldsidan. Skuldfritt boende, hög inkomst, god avtalspension och stort sparande gör att du kan ta lite högre risk i din premiepension.

Riskspridning är som vanligt ett nyckelbegrepp. Har du redan en stor andel av ditt sparande i Sverigefonder, så får du bäst riskspridning genom att välja andra typer av fonder till premiepensionen.

Det krävs hög riskprofil för chansen att vinna stort, men detta ger samtidigt risk för platt fall. Tänk på att det krävs en uppgång på 100 procent för att ta igen ett tapp på 50 procent.

Fråga dig alltid hur mycket du är beredd att förlora för chansen att vinna lite till. Alla kraftiga rekyler på aktiemarknader i västvärlden på senare år har legat på omkring 30 procent.

2. Välj aktivitetsnivå.Fråga dig själv hur ofta du tror att du kommer att se över dina fonder. Ett val gör dig knappast till en aktiv pensionssparare. Har du redan fonder och aktier kan du ju alltid snegla på hur ofta du ser över dessa.

Det finns dock en väsentlig skillnad. Du betalar ingen reavinstskatt vid byten inom premiepensionen. Du betalar heller inte någon köp- och säljavgift. Du kan alltså byta fond och byta tillbaka igen om du ångrar dig, vilket gör att det är enklare att vara en aktiv placerare.

För dig som tror att du kommer att vara aktiv och byta fonder ofta är det viktigast att välja fondkategori (punkt tre), välja förvaltare (punkt fyra) och välja små fonder (punkt åtta). Misstänker du däremot att du kommer att se över dina innehav mycket sällan är det fortfarande viktigt att välja fondkategori (punkt tre). Sen bör du tänka på att en portfölj står sig bäst om du väljer breda aktiefonder (punkt fem), låga avgifter (punkt sex) och fem fonder åt gången (punkt sju).

3. Välj fondkategori.Välj tillgångsslag utifrån riskprofil. Ju smalare placeringsinriktningen är, desto mer riskfylld blir den.

Avkastningen på din pension bestäms till övervägande delen av vilket tillgångsslag, aktier eller räntebärande, du väljer. Aktier har historiskt gett högre avkastning än obligationer och största hotet mot en bra premiepension är om man är för feg.

Men avkastningen beror också på vilken aktiemarknad du väljer. På grund av en alltmer globaliserad aktiemarknad kommer branscher att bli viktigare än nationella marknader. Idag är emellertid länderfonder fortfarande mycket vanligare än branschfonder – trots att aktieanalysen sker branschvis inom de flesta fondbolagen.

För bästa pension gäller det att välja en marknad eller bransch som utvecklas starkt och byta när den är på topp till nästa vinnarmarknad eller bransch. Detta kallas timing och är det svåraste av allt.

För att ge dig lite vägledning om vilken marknad som kan tänkas utvecklas bäst framöver har vi på Affärsvärlden frågat de fyra globalförvaltare som har bäst betyg i Fondindikatorn om vad de tror om några marknader och branscher. Läs artikeln på sidora 43-47.

4. Välj förvaltare.Att fonden ska ha visat god avkastning är självklart. Men fonder väljer inte aktier; det gör förvaltaren. Därför ska man utvärdera förvaltaren snarare än fonden. Lång och god historisk avkastning, men med en ny och oprövad förvaltare säger mycket lite om fondens framtid. Affärsvärlden markerar förvaltarbyten under de två senaste åren med en parentes runt betyget.

En duktig förvaltare är en förvaltare som slår sitt jämförelseindex hela tiden, inte någon som överträffar index markant ibland och förlorar stort däremellan.

5. Välj breda aktiefonder.Om du är en aktiv sparare har du säkert ambitionen att själv skapa en diversifierad portfölj. En sådan portfölj blir lätt vildvuxen om placerarens engagemang minskar. Genom att låta exempelvis en globalt inriktad förvaltare sköta dina placeringar kommer du alltid att ha en balanserad portfölj. Är förvaltaren skicklig på allokering (på att byta tillgångsslag) kanske han eller hon rentav lyckas övervikta vinnarmarknader och branscher.

En annan anledning att välja breda fonder är att smala fonder – som branschfonder och länderfonder – sällan ger betalt för risken i långa loppet. Trots det blir de fonder som lanseras allt smalare i sina inriktningar.

Generationsfonder är breda fonder men är, enligt Affärsvärldens bedömning, inte ett självklart alternativ eftersom de förenklar alltför mycket. Din ålder säger mycket lite om vilken blandning som passar dig bäst. Läs mer i artikeln på sidan 52.

6. Välj fonder med låga avgifter.Det är svårt att spå hur förvaltare och fondbolag kommer att lyckas framöver. Mycket kan inträffa som påverkar detta. Skickliga förvaltare och analytiker kan exempelvis sluta. Avgifter, däremot, är ganska konstanta över tiden och låga avgifter kan därför vara ett urvalskriterium.

Avgifterna är extra viktiga för dig som inte kommer att vara så aktiv och bevaka dina fonder. Läs mer i artikel på sidan 69.

7. Välj fem fonder.Utnyttja alltid möjligheten att köpa fem fonder, även om du bestämt dig för att välja en bred fond. Välj då fem snarlika fonder så att du garderar dig mot att blir sittande med Svarte Petter på handen.

Inget fondbolag är bäst på alla områden. Det fina med PPM-systemet är att du enkelt kan plocka russinen ur kakan. Det finns alltså ingen anledning att vara trogen den bank där du har ditt lönekonto.

8. Välj små fonder.Välj förmögenhetsmässigt små fonder om du vill investera i en smal fond. Små fonder har en rörlighet som gör det lättare att nå ett bra resultat. Välj stora förvaltarorganisationer om du vill ha en bred aktiefond, eftersom stora fondbolag har bäst resurser att bevaka världens alla börsbolag. Läs mer i artikeln på sid 60.

9. Välj om igen.Se över risken med jämna mellanrum. En egenhändigt komponerad portfölj kan lätt växa ur fokus eftersom olika marknader utvecklas olika. Oftast innebär en vildvuxen portfölj att risken ökat. Och i så fall ger det en riskutveckling som strider mot huvudregeln att ju kortare man har till sparmålet desto lägre bör risken vara.

Du bör utnyttja rätten att byta fonder hur ofta du vill gratis. Tänk på detta när du vill vikta om totalportföljen också.

10. Läs Affärsvärlden.Fondindikatorn, som är full av nyckeltal (se sidorna 48-69), kan hjälpa dig att följa råden ovan. Avkastning, risk och avgifter är dessutom sammanvägda i ett betyg som förenklar en jämförelse. En färsk Fondindikator hittar du varje dag på Affärsvärldens internettjänst: www.afv.se. Därtill kommer en mängd artiklar i tidningen varje vecka som analyserar olika skeenden inom såväl politik som mikro- och makroekonomi och håller dig uppdaterad så att du kan fatta genomtänkta investeringsbeslut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase