”Tillväxten är en katastrof”

SCB:s enhet för nationalräkenskaper kan man inte erinra sig att produktiviteten i Sverige någonsin har varit svagare.

Det framkom vid en informationsträff på fredagen.

Sett till hela ekonomin innebär en BNP-tillväxt på 0,7 procent och en ökning i antalet arbetade timmar att produktiviteten sjönk 1,3 procent.

Siffrorna för näringslivet visar att förädlingsvärdet ökade 1,6 procent medan antalet arbetade timmar ökade 3,6 procent, vilket innebär att produktiviteten sjönk med drygt 1,9 procent i näringslivet.

SCB har studerat siffror ända från 1970-talet, och har inte kunnat hitta ett kvartal med sämre utveckling.

Göran Svensson, vid SCB:s nationalräkenskaper, betonade att det är “alltid vanskligt” att titta på produktivitetstillväxt under enskilda kvartal, och de kraftiga kalenderjusteringarna under andra kvartalet kan komplicera bilden ytterligare.

Sett till utvecklingen under hela första halvåret blir siffrorna något bättre, men fortsatt långt ifrån bra. Enligt Göran Svensson blev den kalenderkorrigerade BNP-ökningen under första halvåret uppmättes till 1,4 procent medan antalet arbetade timmar ökade 1,9-2,0 procent, vilket innebär att produktiviteten i hela ekonomin sjönk med knappt 0,6 procent.

Nationalräkenskaperna tyder därmed på att kostnaderna för arbete fortsätter att stiga samtidigt som ekonomin stagnerar. Därmed ökar åtminstone ett mått på resursutnyttjandet i princip utan att produktionen ökar.

I och med att BNP-tillväxten stannade på 0,1 procent under det första kvartalet, jämfört med fjärde kvartalet 2007, medan förändringen mellan första och andra kvartalet blev noll tyder statistiken på att den svenska ekonomin balanserade farligt nära recession under det första halvåret, enligt en vanlig internationell definition som beskriver en recession som två på varandra följande kvartal med negativ tillväxt.

SCB har ingen egen definition på en recession, men Göran Svensson instämmer i att utvecklingen under det första halvåret nu kan betecknas som stagnation. Han är däremot osäker på om kvartalsförändringarna kommer att stå sig, oavsett om den faktiska statistiken revideras eller inte. Om kvartalstillväxttalen skulle komma upp i liknande nivåer som ifjol under det andra halvåret väntas det samtidigt leda till att tillväxttalen för de första två kvartalen i år skrivs upp.

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser fondkommission, deltog vid informationsträffen, och han betecknade tillväxttalen som “en katastrof”. Han är dock starkt skeptisk till de redovisade siffrorna och räknar med betydande uppjusteringar, om än knappast redan när den mer utförliga redovisningen för det andra kvartalet kommer i slutet av september.

– Jag kan inte förstå att vi kan ha nolltillväxt i ett läge när importen stiger med 9 procent, sade han.

Sven-Arne Svensson tycker att fredagens statistik framstår som ännu märkligare än den första rapporten om BNP för det första kvartalet 2005, Då redovisades BNP-tillväxten till 1,4 procent jämfört med det första kvartalet 2004. Det var långt under förväntningarna, och utfallet bidrog starkt till att Riksbanken snabbt sänkte styrräntan till rekordlåga 1,5 procent.

BNP-siffran för första kvartalet 2005 har därefter justerats upp till 2,8 procent, och Sven-Arne Svensson skulle inte bli förvånad om det kommer liknande justeringar för BNP-siffran för det andra kvartalet 2008, även om det kan dröja till hösten 2009 när den mer definitiva statistiken redovisas.

Göran Svensson konstaterar visserligen att den snabberäknade statistiken för det andra kvartalet till stora delar bygger på ett mindre utförligt underlag än de vanliga BNP-rapporterna, men om han ser någon osäkerhet i det underlag som SCB nu har tillgång till så ser han större skäl att befara att statistiken kommer att justeras ned än upp./

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.