Tillbaka till tillväxt

Astra Zeneca står inför ett antal goda år när nya preparat kommer ut på marknaden. Stigande försäljning och lönsamhet ligger i korten, men efter årets kursuppgång är det mesta inprisat.

VÄNTA Efter flera år med tröga forskningsresultat och ett antal patent som rycker allt närmare slutet på sin livslängd, med generisk konkurrens och minskad försäljning som följd, så har svensk-brittiska Astra Zeneca till slut fått ordning på sin forskningsportfölj.

Senaste beviset kom nyligen när EU godkände Astra Zenecas diabetesbehandling Qtrilmet. Samma preparat godkändes i USA i maj under namnet Qternmet XR. Som ofta är fallet numera är Qtrilmet inget helt nytt läkemedel, utan en kombination av läkemedel, i detta fall Forxiga, Onglyza och Metformin.

Astra Zeneca fokuserar numera på fyra områden: onkologi, andningsvägar, hjärta/kärl och metabola sjukdomar, samt inflammation och autoimmunitet. Huvudfokus ligger dock på onkologi (cancerbehandling) och det är där som bäst tillväxtmöjligheter finns på medellång sikt.

Under de senaste månaderna har fyra av Astra Zenecas lovande kandidater visat bra resultat i olika tester. Bland annat har Infinzi och Tagrisso visat att de kan sakta ner förloppet för lungcancer och förlänga livet på patienter med flera månader.

Blodcancerläkemedlet Calquence fick i augusti ett viktigt godkännande i USA för behandling av en av de vanligaste formerna av leukemi, och även Lynparza har visat bra resultat mot äggstockscancer.

Alla preparaten har betydande försäljningspotential och Astra Zenecas vd Pascal Soriot har själv sagt att Calquence har enorm potential och att försäljningen om ett par år troligen kan nå flera miljarder dollar.

Även Roxadustat som behandlar patienter med anemi (blodbrist) från kronisk njursjukdom fick nyligen bra resultat från fas 3 studier och kan möjligen godkännas under 2020. Preparatet hör inte till de största, men kan nå en toppförsäljning på uppåt 1,5 miljarder dollar.

Astra Zenecas tredje kvartal var bättre än väntat och bolaget levererade tillväxt för femte kvartalet på raken. Ledningen höjde också prognosen för årets produktförsäljning till ”mid-teens” vad gäller procentuell ökning, vilket får tolkas som mellan 15 och 17 procent. Tidigare låg den ett par procentenheter lägre.

Lönsamheten har inte riktigt hängt med och årets prognos för vinst per aktie lämnades oförändrad. Fokus för bolaget bör rimligen vara att få upp lönsamheten kommande år i takt med att försäljningen växer. Även kassaflödet behöver förbättras för att kunna minska skuldsättningen.

Ett hinder kan vara den enorma kinesiska marknaden, där Astra Zeneca visserligen växte med 35 procent tredje kvartalet, men som aviserat nya tuffare upphandlingar av läkemedel och andra åtgärder för att pressa ned priserna. Samtidigt har Astra Zeneca gått in med en miljard kronor i kinesiska, nya läkemedelsbolag och bolaget planerar att dubbla sin forskning i Kina till omkring 1 000 personer. Enligt Astra Zeneca ska det också bidra till företagets satsningar i landet för att få ut nya läkemedel på marknaden. Läkemedel tillverkade i Kina även ska kunna gå på export.

Sammantaget ser Astra Zeneca ut att kunna njuta frukterna av ett framgångsrikt forskningsarbete de närmaste åren med stigande försäljning. Aktien är dock högt värderad i dag efter att ha stigit nära 36 procent i år. Det förtjänar den, men tills vinsten också rör sig uppåt och bolaget visar att kostnaderna är under kontroll sträcker sig inte rekommendationen längre än en neutral vänta-rekommendation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET