Thedéen: Inflationen nära målet

Riksbankens chef Erik Thedéen sade under en utfrågning i finansutskottet att inflationen nu ligger nära 2-procentsmålet.
Riksbankschef Erik Thedéen.
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Anna Tärnhuvud SVD / TT

”Med en inflation nära målet och ett starkt förtroende för inflationsmålet finns det utrymme för penningpolitiken att ge mer stöd åt konjunkturen”, framgår det av en summering från Thedéens tal i utskottet.

“Därför bedömde vi vid vårt möte i september att styrräntan kommer att sänkas i en snabbare takt framöver”, fortsatte riksbankschefen och menade på att räntans riktning är “tydlig” och på väg att sjunka.

Vid mötet i september sänkte Riksbanken som väntat räntan till 3,25%. Centralbanken flaggade även för ytterligare sänkningar under årets gång.

Under morgonen lämnades de senaste inflationssiffrorna för september oreviderade på 1,6%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF