Tessin till börsen via Effnet

Crowdfunding-tjänsten Tessin börsnoteras via ett omvänt förvärv. "Fastighetsbranschen är en kapitalintensiv bransch och en notering ger bättre tillgång till kapitalmarknaden", säger Tessins VD i en intervju med Affärsvärlden.
Tessins VD Jonas Björkman.
Tessins VD Jonas Björkman. Foto: Tessin

Tessin är en plattform för crowdfunding som kopplar ihop kapital med fastighetsprojekt. På plattformen kan privatpersoner låna ut pengar till fastighetsprojekt och få avkastning på det utlånade kapitalet. Tessin grundades 2014 av bland annat Jonas Björkman som är VD för bolaget i dag.

Bolaget går nu till börsen via omvänt förvärv av Effnetplattformen. I praktiken innebär det att Effnetplattformen förvärvar Tessin, byter namn (till Tessin) och samtidigt knoppar av nuvarande Effnetplatformens verksamhet till ett nytt litet börsbolag. Resultatet blir att Tessin efter förvärvet är noterade på Nasdaq First North.

Jonas Björkman, VD på Tessin, säger att det finns flera skäl till att bolaget väljer att noteras via omvänt förvärv. Dels för att de får med 3500 befintliga aktieägare från Effnet, dels att processen är mycket mer kostnadseffektiv än en traditionell notering på Nasdaq.

”Vi har stort förtroende för Effnetplattformen. De kan fastighetssektorn och har gjort ett bra jobb med att exempelvis notera SBB och Sagax tidigare. Det finns även en kostnadsaspekt i noteringsformen, förutom att det blir billigare får vi även in 10 miljoner i kassan”, säger Jonas Björkman.

Värderingen är känslig

Efter affären kommer det börsnoterade Tessin (dagens Effnet) ha cirka 104 miljoner aktier. Till aktuell börskurs, i skrivande stund på 9,80 kronor, kan man alltså säga att Tessin har ett implicit börsvärde på drygt 1000 Mkr.

Värt att notera är dock att Effnet-aktien även innehåller den befintliga Effnet-delen som ska knoppas av. Befintliga Effnet värderades till cirka 7 kronor per aktie innan Tessin-affären blev känd.

Effnet är upp drygt 22% sedan nyheten blev offentlig under morgonen. Om Tessindelen istället värderas till 2,80 kronor per aktie, alltså mellanskillnaden mellan den dagsaktuella aktiekursen och kursvärdet för den senaste tiden, gånger 104 miljoner aktier skulle Tessins börsvärde landa på strax under 300 Mkr.

Tessin har flaggat för att man vill göra en riktad nyemission till institutioner. Det är dock inte känt till vilken värdering av bolaget som nyemissionen kommer göras. Tessins VD Jonas Björkman är förtegen med företagets värdering i förhandlingen om nyemissionen.

”Vi kommer att kommunicera värderingen längre fram men jag kan inte säga något om det i dagsläget”, säger han.

Tessin omsatte 37 Mkr och hade ett rörelseresultat på -14,5 Mkr under 2020.

Börsnotering viktig kvalitetsstämpel

Effnets nuvarande verksamhet kommer att drivas vidare genom att Effnetplattformen Holding AB kommer att knoppas av till aktieägarna och noteras på Nasdaq First North. Effnets ägare behåller med andra ord den gamla verksamheten och får nya aktier i Tessin på köpet. Tessin får i sin tur en snabbare, smidigare och betydligt billigare väg till börsen.

Efter transaktionen kommer Effnets nuvarande aktieägare att äga cirka 10,5% och Tessins nuvarande aktieägare kommer att äga cirka 89,5%.

För Tessin som bolag innebär en börsnotering en kvalitetsstämpel som bland annat kan locka internationella investerare.

”Fastighetsbranschen är en kapitalintensiv bransch och en notering ger bättre tillgång till kapitalmarknaden. Sedan har vi även en delstrategi där vi tittar på olika typer av förvärv. Då är det bra att vara noterade”, säger Jonas Björkman.

Vad är det för typer av förvärv?

”Vi kommer att fortsätta med vår kärnverksamhet, alltså med online-baserad utlåning till fastighetsmarknaden. Men vi har även investerare på plattformen och framöver kommer vi att addera ett stort fokus på institutionella investerare. Om vi ska göra förvärv kommer det att vara inom låneområdet, alltså online-baserad utlåning.”

Effnetplattformen har som affärsmodell att genomföra den här typen av transaktioner. Tessin blir nummer fyra i ordningen att noteras genom omvänt förvärv av Effnet. Tidigare har Sagax, Stendörren och SBB genomgått samma procedur. Hans Runesten är styrelseordförande för Effnetplattformen.

”Det gemensamma för alla tre transaktioner vi har genomfört tidigare är att det har varit win-win för alla parter, inte minst för Effnets aktieägare som har fått ta del av aktier i fina bolag”, säger Hans Runesten till Affärsvärlden och fortsätter.

”Just nu jobbar vi med de bolagsbeskrivningar som ska göras inför att få börsens godkännande.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från BMW