TEMA MILJÖ: Hjälpmedel mot miljö-olyckor

Miljöledningssystemen, som kommit i ropet efter Hallandsåsen,är redskap för företagen att få ordning och reda i miljöarbetet.Men det säger inget om ambitionsnivå och miljöbelastning.

Begreppet miljöledning är bara ett par år gammalt och saknas imoderna uppslagsverk. Ett synonymt namn är miljöstyrning. Äventermen miljöstandard förekommer för att markera kopplingen tillkvalitetsstandard. De två miljöledningssystem som nu håller påatt införas i allt fler företag är det europeiska EMAS och detinternationella ISO 14001.

Företag som uppfyller vissa ställda krav kan bli officielltregistrerade som EMAS-företag eller få ett ISO 14001-certifikat.Det kostar en del och sedan skall systemet regelbundet granskasav oberoende part. Sköter man sig inte upphör registrering ochcertifikat.

ETT VERKTYG I MILJÖARBETETSyftet med ett miljöledningssystem är att visa kunden att mansystematisk och långsiktigt arbetar med att minskamiljöbelastningen. Det är ett verktyg för att få ordning ochreda i miljöarbetet. Och det är inte bara självaproduktionsprocessen som omfattas, utan också transporter, inköp,energianvändning, avfallshantering och den färdiga produktensmiljöpåverkan.

När ett miljöledningssystem införs är gången följande: förstgörs en miljöutredning där företagets miljöpåverkan undersöks.Sedan fastställer ledningen en miljöpolicy och sätter uppmiljömål. Utifrån detta upprättas ett miljöprogram ochnödvändiga personella och ekonomiska resurser avdelas. Nyaoperativa system och kontrollrutiner införs. Interna och externarevisioner kontrollerar att miljöledningssystemet fungerar ochmålen nås. En miljöredovisning görs för att ge en bild avföretagets miljösituation för grupper inom och utom företaget.Ett miljöledningssystem säger ingenting om företagetsambitionsnivå eller miljöbelastning. Företaget sätter ribban såhögt det finner lämpligt. Lägsta ambitionsnivå måste dock alltidvara landets egen miljölagstiftning. I systemet finns också kravpå att miljöarbetet kontinuerligt måste bli bättre.

Ett miljöledningssystem är ingen garanti för att ett företag gören bra produkt. Det är samma sak med ett kvalitetsledningssystem.En biltillverkare kan ha ett certifierat ledningssystem för sinfabrik, men ändå tillverka en bil som välter närmotorjournalisterna gör älgtest på provbanan. De tunga ochkrävande delarna i ett miljöledningssystem är dels denutbildningsinsats som krävs för att de anställda skall bliengagerade i miljöarbetet, dels den miljöhandbok som måsteupprättas med centrala styrdokument, ansvarsförhållanden ochrutiner.

BYRÅKRATISKA SYSTEMAtt införa miljöledningssystem är en ständig process, utanbörjan och slut. Kritiken mot systemen går ut på att de ärbyråkratiska påbyggnader med en massa skall-krav. Medlen kanuppfattas som mål. Därför brukar det heta, med en parafras avett uttalande från den store gurun på kvalitetsteknikens område,Joseph Juran: Se gärna till att uppfylla ISO 14001, men låt detinte störa miljöarbetet för mycket.

Miljöledningsbegreppet har vuxit fram ur den mångårigatraditionen att standardisera inom olika teknikområden, alltsåatt uppnå utbytbarhet och skapa entydiga definitioner, så attalla talar samma språk. Miljö kan annars betyda vad som helst,precis som kvalitet.

De första nationella standardiseringsorganen bildades iStorbritannien i början på seklet (British Standard, BS). Senareorganiserades en internationell verksamhet (InternationalOrganization for Standardization, ISO). Britterna har behållitsin tätposition.

De skapade den första nationella kvalitetsstandarden (BS 5750) islutet på 1970-talet, som sedan blev grunden för deninternationella kvalitetsstandarden ISO 9000, som kom 1987. Ochbritterna var först med att utifrån kvalitetsstandarden byggaupp en miljöstandard (BS 7750), år 1992. BS 7750 har legat tillgrund för både EMAS, som blev klar 1995, och ISO 14001, färdigatt användas 1996. I praktiken konverterades BS 7750 därmed tillISO 14001.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander