Telias ordförande om nästa VD: Det här bolaget måste få ner kostnaderna

Ingen kan vara stolt över Telia-aktiens utveckling - nu måste börsjättens nya VD både kunna sälj och få ner kostnadsbasen, säger Lars-Johan Jarnheimer till Affärsvärlden.
Telias avgående VDoch koncernchef Allison Kirby och styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer på Telias årsstämma.
Telias avgående VDoch koncernchef Allison Kirby och styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer på Telias årsstämma. Foto: Claudio Bresciani / TT

Under måndagen offentliggjorde Telia att bolagets VD sedan 2020, brittiska Allison Kirkby, lämnat in sin avskedsansökan och kommer att avgå i januari nästa år.

Styrelsens ordförande Lars-Johan Jarnheimer säger till Affärsvärlden att han “sett i tidningen i några veckor” att det spekulerades i vem som skulle bli ny VD för BT Group, där Kirkby suttit i styrelsen sedan 2019.

“Då insåg vi att hon säkert är en av kandidaterna. Det var tråkigt att det kom redan efter tre år. Men samtidigt måste jag ha en viss sympati för hur man väljer om man får ett erbjudande om ett sånt jobb – det är inte ett tåg som lämnar stationen varje dag”, säger Jarnheimer.

Han tycker att Kirkby under sin tid som VD “tickat boxen” att implementera första delen av Telias strategi: få igång tillväxt i verksamheten.

“Sen har vi en aktiekurs som ingen kan vara stolt över. Dels har hela telekomsektorn blivit väldigt belånad på grund av stora investeringar i 5G bland annat. Som lök på laxen har vi dessutom konjunkturella delar som slagit mot vår medieverksamhet”, säger styrelseordföranden.

Han menar att låne-puckeln nåddes förra året och att investeringarna ska börja betala tillbaka sig. Framöver är “nummer ett” att den som efterträder Kirkby tycker att den strategi som ligger är rätt väg framåt och vill driva igenom den. Ökat kundfokus; att bli snabbare, enklare och leverera det man lovat.

Hur skulle du sammanfatta det i en mening? Vad ska ni göra bättre än andra?

“Alltså, det här bolaget måste få ner sin kostnadsbas.”

Det kräver en speciell typ av chef, brukar man säga. Är det en costcutter ni söker nu?

“Det får vi återkomma till, det här är ju dagsfärskt”, säger Jarnheimer.

VD-processen är igång

Han säger att oavsett om man varit medveten om risken att Kirkby skulle lämna eller ej, så är det styrelsens uppgift att ha en successionsplanering och vara redo för en rekryteringsprocess. Den har man dragit igång nu.

“Vi tittar nog överallt nu. Vi måste invitera allt vi har”, säger han och syftar på både interna och externa kandidater.

Trots att svenska staten äger 41% av Telia har inte Jarnheimer behövt ringa någon minister för att informera om förändringen. Regeringskansliet informeras som vilken annan aktieägare som helst.

Hur svårt blir det att rekrytera? Hur ser det ut på talangmarknaden i er bransch?

“Ja, det är säkert inte lätt. Men vi är ett stort, klassiskt bolag som säkert många skulle vilja ta sig an.”

Vilket är viktigast, att den ni rektryterar kan storbolag eller telekom-branschen?

“Jag tror att oavsett vilken bransch du pratar så vill man alltid betona att det är viktigt att ha kompetens inom det område man är verksam. Jag är inte lika övertygad. När det gäller telekom-kompetens, som blir mer och mer standardiserat, så finns den i bolaget”, säger Jarnheim.

Allison Kirby har sagt upp sig som VD på Telia.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Vad behöver VD kunna då istället?

“Jag tror att allting handlar om kundfokus. Hur möter vi kunden ute med våra produkter? Hur snabbt hjälper vi dem i situationer både med att utveckla deras egen verksamhet och svara på eventuella problem de har”, säger han.

Nu låter det som en chef med säljfokus. 

“Ja, det är viktigt med någon som responderar snabbt på kundernas behov. Det är det som kommer att avgöra vem som vinner på den här marknaden”, säger han.

Hur stor del av din tid kommer rekryteringen att ta i anspråk den närmsta tiden?

“Det brukar bli en tidskrävande uppgift. Men samtidigt är det väldigt spännande. Sen i helgen har det varit hundra procent”, säger Lars-Johan Jarnheim.

Telia-aktien backar på VD-avhoppet. På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.