”Telias nedgång helt omotiverad”

John Strömgren som förvaltar Carnegie Strategifond diskuterar börsens utveckling, sina favoritbolag samt fondens strategi.


Är fondens strategi stabil avkastning till hyfsat låg risk?

– Ja, vi har ett uttalat fokus på yield. Det här är en avkastningsfond som fokuserar på att skapa en bra direktavkastning. Den här så kallade yielden försöker vi skapa genom att blanda nordiska företagsobligationer och aktier. Vi har sagt att vi med nuvarande ränteläge ska kunna leverera en direktavkastning på ungefär 5 procent. Plus förhoppningsvis ytterligare ett par procentenheter i värdetillväxt. Över en konjunkturcykel är vår bedömning att man kan förvänta sig 7–8 procent per år, i genomsnitt.


Och risken är lägre än i en aktiefond?

– Det är ganska mycket lägre risk än i en renodlad aktiefond. Vi har sagt att vi ska ha runt 40–60 procent företagsobliga­tioner och resten aktier. Det innebär att volatiliteten blir betydligt lägre, jämfört med en aktie­fond. Under de nedgångar som varit på aktiemarknaden i år och förra året så gick Strategifonden ner hälften så mycket som en traditionell Sverigefond.


Men sparar man till pensionen är det väl ändå bättre med bara aktier?

– Det beror på i vilken fas man är i livet. Jag är 53 år gammal och när man kommer lite närmare pensionen, som jag, då ska man nog inte ha alla sina pengar i aktier. Jag tror att den här fonden är lämplig för den som vill ha en stabil utdelningsfond, helt enkelt. Man får en återkommande utdelning, som man kanske hellre vill konsumera än spara.


Varför är Nordea och Telia Sonera era största innehav?

– Vi gillar bolag som ger en bra direktavkastning samtidigt som vi förstår oss på verksamheten och värderingen ligger på en rimlig nivå. Andra favoriter är Skanska, Industrivärden och Holmen.


Om jag får vara djävulens advokat: Telia Sonera har fallit rätt mycket på sistone och Nordeas affär utmanas av it-bolagens satsningar på fintech.

– Det stämmer. Men det finns alltid nya utmaningar, aktörer och marknadsförutsättningar för alla företag. Vi tycker nog att det redan finns mycket negativt inprisat i både ­Nordea och Telia Sonera. När det gäller Telia Sonera tycker vi att nedgången i aktien egentligen har varit helt omotiverad. Det verkar som om vi kommer att få lika bra totalavkastning i aktien som vi trodde för ett och ett halvt till två år sedan. Köper man aktien nu får man en bättre avkastning, allt annat lika.


Även Skanska fick sig en rejäl tryckare för ett tag sedan.

– Det är lite samma sak där, vi tycker att den gått ner för mycket i förhållande till den starka underliggande verksamheten. Inget som har hänt förändrar vår syn på ­aktien som ett mycket starkt långsiktigt utdelningscase.


Några fler favoriter?

– Jag tycker att investmentbolagen ser intressanta ut. Industrivärdens rabatt har visserligen krympt på slutet, men vi tycker fortfarande att den är omotiverat hög. Även Investor ligger på en attraktiv nivå. Securitas har ett intressant läge, det finns potential i bolaget som jag inte tycker att aktiekursen speglar.


Hur slutar börsen i år?

– Min tro är att vi kommer att få se ett ­litet ryck uppåt snart, som sedan håller i sig ända in i mål. Sedan tror jag att det finns en risk att det kommer att gå lite väl snabbt uppåt och att vi kanske får sota för det nästa år.


Hur förvaltar du dina egna pengar?

– Jag har en stor andel i den egna fonden. Sedan äger jag några spridda aktier, bland annat Investor. Jag har ungefär samma fördelning som fonden har mellan aktier och företagsobligationer.

John Strömgren

Förvaltar: Carnegie Strategifond.

Förvaltat kapital: cirka 10 miljarder kronor.

Utveckling: +6 procent sedan årsskiftet.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.