Telia Company
Telias finska TV-kanal anklagas för grov skadegörelse
Det är en invecklad historia, om filmrullar som hamnat i snö, som utspelar sig i Finland. Men det märkliga fallet har tagit tillräckliga proportioner för att involvera den finska polisen, åklagarväsendet och landets parlamentariska ombudsman.
Det handlar om ett skadeståndsfall där finska MTV Oy, landets motsvarighet till svenska TV4, bland annat anklagas för att ha kastat mediematerial i snön och att ha givit falska uppgifter till polisen. De målsägande kräver skadestånd från MTV på minst 60 miljoner kronor och ovillkorligt fängelse för ledning och styrelseledamöter på TV-bolaget.
Plump i erbjudandet
Liksom TV4, ingår MTV i Telias affärsområde TV & Media. Det är den verksamhet som Afv nyligen avslöjade att telekombolaget inlett en försäljningsprocess av. Trots den i sammanhanget begränsade skadeståndssumman som diskuteras, kan processerna komplicera försäljningen, menar den anklagande parten.
“Viktigt är att Telia som förhandlar om försäljningen av TV-verksamheten inte tycks ha informerat möjliga köpare. Detta kan innebära en betydande risk för köparen”, skriver Matti Saraheimo till Afv, juridiskt ombud för ägare och borgenärer i det konkursdrabbade produktionsbolaget Luontoportti Oy polisanmält MTV.
Kari Laento, styrelseordförande i konkursboet, påtalar att misstanken om grovt brott innebär både en imagerisk för en eventuell köpare, och en ekonomisk risk. Han anser att det därför bör nämnas i affärens förberedande dokument, men menar att det om inte annat kommer i dagen under ett due diligence-förfarande. Laento tycker också att Telia borde informerat börsen om processen.
Kulturarv hamnade i “snö, modd och regn”
De som anklagar MTV är Eija Lehmuskallio, prisbelönt grundare till produktionsbolaget Luontoportti, och hennes man, filmdirektören och naturfotografen Jouko Lehmuskallio. Efter att deras bolag gick i konkurs, och de därmed inte betalade hyran i tid till sin värd MTV, ska TV-kanalen under en vräkning ha gjort sig skyldig till allvarlig skadegörelse av filmmaterial. Det rapporterar finska Iltalethi, som kontinuerligt följt fallet.
Enligt målsägande ska MTV, utan tillstånd från kronofogden, ha brutit sig in på Luontoporttis kontor och förstört unikt filmmaterial. Detta ägde rum 2016.
“Negativ och diabilder tömdes ut i botten på en skärpcontainer, i snö, modd och regn. Det indikerar att intentionen var att förstöra film- och bildmaterial”, står det enligt Iltalethi i den skrivelse som kräver en fortsatt polisundersökning.
Massa myndigheter
Sedan en första anmälan till Helsingforspolisen 2016 har fallet komplicerats av inspel från olika myndigheter och instanser.
Bland annat ska övervakningsfilmer av den påstådda skadegörelsen ha tappats bort av polisen, vilket efter en anmälan fick Finlands parlamentariska ombudsman att ta parti mot MTV. Både ombudsmannen och Åklagarmyndigheten har sagt att MTV inte hade rätt att beträda Luontoporttis hyrda lokaler. Och att de inte heller fick avlägsna eller ta hand om egendom som lagrades där utan en vräkningsorder från domstol. De anser också att polisen skulle ha utfört en förundersökning, gjort nödvändiga förhör och tittat på övervakningsfilmerna.
Separat har ett medieinstitut under finska utbildningsdepartementet, Kavi, kritiserat att MTV inte lämnat in material för bevarande, vilket är “essentiellt enligt lag, för att bevara värdefullt kulturarv.”
Ny polisundersökning
Ett flertal ansökningar från borgenärerna om att utreda vidare och väcka åtal mot MTV har avfärdades av åklagarväsendet genom åren. Men nu har en aktuell ansökan accepterats av åklagare, som inlett en ny polisundersökning om grov skadegörelse skett, enligt företrädaren Kari Laento. Afv har inte sett några dokument från finska åklagarmyndigheten före publicering, men MTV bekräftar i en kommentar att man inväntar resultat av pågående utredning.
Innan Riksåklagaren fattade sitt beslut om att inleda en ny undersökning väckte målsäganden en civilrättslig skadeståndstalan mot MTV.
“Den processen pågår i Helsingfors Tingsrätt. Sedan väckte målsäganden även en straffrättslig talan i Tingsrätten, vilket är möjligt i Finland. Men nu har alltså Riksåklagaren gjort samma bedömning som målsägandena och alla rättsprocesser ska ganska sannolikt slås ihop inom den närmaste framtiden”, skriver målsägarens jurist Matti Saraheimo.
Ännu äldre snömodd
Den infekterade konflikt mellan makarna Lehmuskallios och MTV sträcker sig ännu längre tillbaka än skadeståndsfallet.
2013 visselblåste det som idag är Business Finland om att dokumentärfilmarna skulle ha begått bidragsbedrägeri. Rapporten visade sig falsk, men mot bakgrund av den drogs ett lån tillbaka som försatte deras bolag Luontoportti i konkurs.
“Under mina 29 år som chefsåklagare har jag aldrig sett ett liknande fall där staten driver individer till den här nivån av mental och finansiell ohälsa baserat på falskt visselblåsande”, säger åklagare Heikki Poukka till Iltalehti.
Denna visselblåsning är kopplad till MTV genom att TV-kanalen bara tre månader före den förmodade skadegörelsen också fick ett bidrag på 1,5 miljoner euro från Business Finland, enligt målsägaren i syfte att digitalisera material som tillhörde konkursboet.
Detta skedde aldrig och produktionsbolaget efterfrågar nu en redogörelse av hur pengarna användes av MTV. Enligt styrelseordförande Kari Laento är det bland annat oklarheterna kring detta bidrag och dess koppling till den påstådda skadegörelsen, som gjort att åklagaren åter tagit upp fallet.
MTV “väntar lugnt”
Sju år efter den första anmälan ser alltså Finlands riksåklagare anledning att inleda en utredning mot den Telia-ägda MTV om grov skadegörelse och de relaterade brott som kan ha uppkommit utefter vägen.
MTV har genomgående legat lågt i finsk media vad gäller anklagelserna och den juridiska processen. Med anledning av den senaste utvecklingen skriver bolagets kommunikationsansvariga, Nanna Drummond, till Afv:
“Polisen utreder om det finns belägg för att fortsätta undersökningen. MTV väntar lugnt på resultaten av den utredningen och ger för ögonblicket inga andra kommentarer.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.