Teliachefen optimistisk om det mesta

Teliachefen Marianne Nivert kan tänka sig att betala för innehåll på nätet. Därmed kan hon själv bli ett levande exempel på om det kommer att utvecklas betaltjänster på internet.

”Jag kan tänka mig att ha ett tidningsabonnemang på nätet”, säger Teliachefen till en grupp journalister i samband med en lunch anordnad av Stockholms Handelskammare på torsdagen.

”Jag går regelbundet in på era tidningsajter. Yngre läser redan tidningar på nätet snarare än i pappersform. Det är ett tecken på att nästa generation kan tänka sig att betala”.

Beskedet från Teliachefen är viktigt. Telia tänker nämligen inte själv dela med sig av sina trafikintäkter till innehållsleverantörerna på internet. Det är innehållsleverantörernas eget fel att tjänsterna distribuerades gratis från börja, menar Marianne Nivert och någon möjlighet att höja Telias egna priser för att kompensera för ett eventuellt intäktsbortfall finns inte.

Att Marianne Nivert ändå vågar tro att det går att ta betalt beror bland annat på färsk statistik över svenskarnas IT-mognad. I samband med Telias börsintroduktion för ett drygt årsedan hamnade Sverige på andra plats efter USA i en undersökning från IDC, där allt från datoranvändning till mobiltelfoner karlades.

”Nu har Sverige tagit sig upp till en topplacering och både Norge och Finland har gått förbi USA”, säger Marianne Nivert.

Sverige fick i undersökningen 6500 poäng, Norge 6100, Finland 5900 och USA 5500.

Det var en mycket optimistisk Teliachef som lunchtalade. Terroristattacken mot World Trade Center har om något haft en positiv effekt på Telia.

”Många företag har uppgraderat sina kommunikationsmöjligheter, som till exempelvis videokonferensutrustning. Det märks tydligt hos våra internationellt orienterade kunder”, säger Marianne Nivert.

Teliachefen flaggade också för att resultatet blir bra resten av året. I halvårsrapporten redovisade Telia ett rörelseresultat på drygt 6 miljarder kronor, medan resultatet för den senaste tolvmånadersperioden hamnade på cirka 13 miljarder kronor.

”Men vi har alltid ett starkare andra halvår än det första”, sa Teliachefen.

Bland styrkebeskeden pekar hon på den snabbt stärkta balansräkningen. Vid halvårsskiftet uppgick soliditeten till 51 procent. Därefter har den stärkts ytterligare genom försäljning av både aktier och fastigheter. I planerna finns dessutom en försäljning av flera företag till Flextronics, något som Marianne Nivert dock inte vill kommentera.

Frågan är om inte balansräkningen kanske börjar bli lite väl stark.

”Den låga skuldsättningsgraden ger oss möjligheter i branschen. Det är inte fel att ha flexibilitet och jag förutser att det kommer att komma tillfällen (när kapitalet behövs)”, sa Marianne Nivert.

Klart är att en stark balansräkning gynnat Telia hittills. Telia-aktien har, trots kursfallet sedan börsintroduktionen, hittills i år utvecklats långt bättre än resten av de Europiska teleoperatörerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG