Teliaaktien ute i kylan

Telias bokslutsrapport i fredags blev en riktig kalldusch för aktiemarknaden. De analytiker som Ekonomi24 talat med räknar med en fortsatt svag utveckling för aktien och de flesta ger rådet att minska i Telia.

Telia har fått känna på marknadens besvikelse sedan bokslutsrapporten presenterades i fredags morse och aktiekursen har sedan dess kapats med dryga 10 procent. Rapporten visade på fortsatt stora problem inom International Carrier, men även på en oroväckande svag utveckling för Telia Mobile. Problemen tycks nu hopa sig även på hemmaplan för Telia.

”Det ser inte så bra ut för Telia den närmaste tiden. Resultatet var sämre än våra försiktiga prognoser och ledningen hade en väldigt försiktigt syn på det första halvåret i år. Det fjärde kvartalet adderade till Telias problem eftersom bilden tidigare har varit att verksamheten gått bra i Sverige medan det har varit dåligt utomlands, borträknat Norge. Nu tycks även den svenska verksamheten ha vissa problem, mycket relaterat till prispress på företagssidan”, säger Fredrik Danielsson, analytiker på Carnegie.

På HSBC kallar man Telias situation för en mardröm och bankens analytiker sänker rekommendationen för aktien till Sälj. HSBC räknar också med att de flesta kollegorna under de kommande dagarna drar ned sina prognoser för Telias resultat under 2002. En analytiker, som vill vara anonym, har redan uppfyllt den prognosen.

”Att den internationella strategin inte fungerar visste vi sedan tidigare och nu ser även de vinstgenererande divisionerna ut att bli sämre. Jag har sänkt mina prognoser för Telias ebita med 7 procent i år och 6 procent nästa år. Det slår hårt mot nettoresultatet som jag har dragit ned med 26 procent i år och 18 procent nästa år”, säger han.

Rekommendationen för aktien får stå kvar vid Minska och en summering av delarna ger ett värde på aktien på cirka 40 kronor, enligt analytikern. Med den genomsnittliga rabatten på 20 procent som nordiska operatörer handlas till ger det en riktkurs kring 35 kronor. Det är för övrigt den riktkurs som HSBC har i sin säljrekommendation. Även ABN Amro sänker sin riktkurs förTelia till 36 kr, från tidigare 42 kr. På Carnegie väljer man att behålla rekommendationen Neutral för Telia även om bokslutsrapporten spred ytterligare mörka moln över utsikterna för bolaget.

”Aktien är inte extremt dyr i dagsläget, men den är å andra sidan inte heller tillräckligt billig för att fyndköpa ännu. Telia kommer dessutom att ha ett dåligt momentum i vinståterhämtningen under första halvåret. Vår neutrala rekommendation kvarstår för Telia även om vi är mer pessimistiska över aktieutvecklingen kortsiktigt”, säger Fredrik Danielsson.

På Redeye väljer man också att behålla sin tidigare rekommendation för Telia, som var Minska. Analytikern Roger Jansson ser inte några snabba lösningar på Telias problem.

”Det finns tyvärr inga snabba lösningar, det är problemet. Telia säger själva att de ska ta ytterligare tag i effektiviseringar och där finns fortfarande en del att ta av. De är fortfarande mindre lönsamma än konkurrenterna. Problemen inom Mobile i Finland och Danmark skulle också kunna skynda på en strukturaffär på de marknaderna för att få upp Telia i en kritisk massa”, säger Roger Jansson.

Trots det senaste kursraset i aktien är Telia fortfarande relativt högt värderat, anser Roger Jansson. Det krävs betydligt bättre tillväxt och lönsamhet för att motivera dagens kurs och några motorer för den tillväxten syns inte till för tillfället. GPRS lär till exempel inte bidra till några ökade intäkter i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.