Telia vinnare på trist börs

I den påsktunna omsättningen var det få aktier som sprätte iväg. Samtal mellan Telia och finska Sonera satte i alla fall fart på Telia-aktien. Med de amerikanska börserna kretsande kring noll höll sig också Stockholmsbörsen på oförändrad nivå.

Beskeden från andra sidan Östersjön att svenska Telia och finländska Sonera har fått igång samgåendediskussionerna igen höjde temperaturen i de både bolagens aktier. Placerarna verkar tro att en affär har utsikter att gå igenom och både Telias och Soneras aktier klättrade. På Stockholmsbörsen steg Telia med 3 procent till 40,60 kronor. I Helsingfors noterades Sonera 4 procent högre.

Övriga svenska teleoperatörsbolag hade en ganska lugn måndag. Tele 2 steg 1 procent till 196,50 kronor. Europolitan var oförändrad på 53 kronor. Aktien har stigit kraftigt den senaste tiden.

Dagens presenterade samarbete mellan Scania och japanska Hino tolkades av analytiker som ett försteg till ett uppköp av Hinos huvudägare Toyota. Att de två skulle jobba ihop var väntat och gav inga större kurseffekter. Scania-aktien var oförändrad på 200 kronor.

Volvo, en av storägarna i Scania backade däremot. Aktiemarknaden förväntar sig tydligen en utdragen affär och när flertalet av börsens verkstadsaktier hackade sig nedåt kunde inte Volvo stå emot. Aktien noterades till 200,50 kronor, en nedgång med 2 procent. Börsens slagpåse nummer ett, ABB, kunde för omväxlings skull visa upp en stigande börskurva och handlades till 79,50 kronor, 3 procent upp.

Ericssons operative chef Per-Arne Sandström vädrade sina bedömningar om framtiden hos nyhetsbyrån Direkt. Sifferprognoserna, bland annat den 5-procentiga rörelsemarginalen för 2002, upprepades. Sandström trodde också på fortsatt tillväxt inom GSM och CDMA i USA.

I Europa är han övertygad om att operatörerna trots pressen från licensbetalningar och investeringsoron kommer att börja investera igen. Bland annat för att kvaliteten på de befinliga GSM-näten har blivit så dålig. Aktiemarknaden gäspade och handlade Ericsson till oförändrade 45,80 kronor. Även Nokia låg som en död sill och kostade 219 kronor.

Wilhelm Sonneson skrämde marknaden och aktien föll med 8 procent sedan styrelsen lagt fram ett nyemissionsförslag. Aktien noterades till 15,40 kronor.

Pappersbolaget Klippans väntade nyemission gav motsatt effekt. Aktien steg med 2 kronor till 35,50 kronor. Icon steg ännu mer, plus 19 procent till 3,25 kronor, sedan styrelsen föreslagit både en företrädesemission och en riktad emission till teckningskursen 3,50 kronor.

Efter Hennes & Mauritz kalasrapport i fredags fick klädkedjan motta flera höjda analytikerprognoser och riktkurser. Salomon Schroder Smith Barney höjde riktkursen från 210 till 250 kronor. UBS Warburg ökade från 175 till 200 kronor och Morgan Stanley skruvade upp sitt riktvärde till 205 kronor. Utifrån dessa analyser verkar aktien väl prissatt, den noterades nämligen till 215 kronor på måndagen. Det var upp 1 procent.

Trots låg börsomsättningen hade OM en bra dag på börsen. Tidningen Veckans Affärer gav aktien tummen upp i måndagens nummer och tycker att aktien är ett bra val för den långsiktige. Aktien steg med 3 procent till 121 kronor. Nobel Biocare gjorde OM sällskap och steg med 2 procent till 476 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.