Telia till attack mot Post- och telestyrelsen

Telia går till hårt motangrepp mot Post- och telestyrelsen i tvisten om samtrafikprissättningen i de svenska mobiltelenäten. I nästa vecka möts parterna i länsrätten i Stockholm som ska avgöra den bittra striden som pågått i snart två år.

Hundratals miljoner kronor står på spel för Telia i frågan om priset på samtrafik, alltså det pris som en operatör betalar för att använda en konkurrerande operatörs telenät.

Den ansvariga myndigheten på teleområdet, Post- och telestyrelsen (PTS), har sedan i mars 1999 drivit frågan om sänkta priser på samtrafik i mobilnätet. Telia har gått med på vissa sänkningar men i juni i år blev brytningen total.

Telia överklagade då PTS beslut om en prissänkning med 40 procent till länsrätten i Stockholm. Sedan dess har parterna använt alla medel för att få rätt. Telia har lyckats få PTS beslut tillfälligt upphävt under den tid som länsrätten prövar frågan (PTS överklagade detta beslut till Kammarrätten men fick avslag).

På torsdag i nästa vecka ska parterna mötas i en förhandling i länsrätten. Inför förhandlingen har både Telia och PTS lämnat in ett omfattande material som ”bevisar” att just deras sätt att resonera är bättre än motpartens. Telias dokumentation lämnades till länsrätten på onsdagen.

”Vi har inte så mycket att säga om Telias yttrande idag. Det rör sig om ett antal hundra sidor och vi måste sätta oss in i materialet”, säger Katarina Kämpe, informationschef på PTS.

Telia kritiserar motparten hårt i yttrandet och hävdar att PTS beslut måste rivas upp.

”Vi anser inte att PTS har gjort en tillräckligt grundlig genomlysning av frågan. Vi har uppfattningen att man inte har gjort den tillräckligt bra”, säger Telia Mobiles Sverigechef Lars-Erik Samuelsson.

”Detta är väldigt komplext och vi har en avvikande uppfattning jämfört med PTS. Vi har stöd av liknande utredningar internationellt, där motsvarande myndigheter gjort en djupare analys”, fortsätter han.

Telia hävdar att en brittisk undersökning visar att PTS pris borde höjas med 50 procent.

För Telia är det stora belopp som står på spel. 5 procent, eller 2,5 miljarder kronor, av telejättens omsättning kom från samtrafikavgifter förra året. Samtidigt betalade Telia 800 Mkr till andra operatörer. Så länge Telia är den största teleoperatören i Sverige kommer bolaget att förlora på en prissänkning.

”Vi anser att det måste finnas ett incitament att tjäna pengar på infrastrukturen i förhållande till att inte driva infrastruktur utan bara nyttja den”, säger Lars-Erik Samuelsson.

Tvisten mellan Telia och PTS ger en försmak av vad som kan vänta efter den 16 december då PTS ska meddela vilka fyra operatörer som tilldelas rätten att bygga UMTS-nät i Sverige. Samma dag får de sex operatörer, som inte kommer att få någon licens, möjligheten att överklaga PTS beslut. Första instans är länsrätten i Stockholm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.