TELIA-TELENOR: En ny chans

Den senaste krisen mellan ägarna är en ny chans att blåsa avfusionen. Den svenska staten borde notera Telia innan eneventuell framtida fusion.

Återigen krisar fusionen mellan Telia och Telenor. Ägarna ärfortfarande inte överens om vissa frågor. I skrivande stund äravtalet inte undertecknat, men parterna sitter i förhandlingar.Helt klart är att det tilltänkta äktenskapet har utvecklats tillett destruktivt förhållande. Enligt Affärsvärldens mening bordeden svenska staten utnyttja den uppkomna situationen till attblåsa av fusionen. Det är nästan två år sedan Telia och Telenor försöktegå samman för första gången och ägarna är fortfarande inte överens igrundläggande frågor. Ägarnas agerande är tydliga symptom på attdet finns grundläggande problem. Det sätt som fusionsprocessenutvecklat sig på bådar inte gott inför framtiden. Framföralltriskerar ett Telianor att bli kraftigt rabatterat på börsen, medtanke på ägarnas agerande.

Norsk nödbroms

Den här gången har de norska ägarna dragit i bromsen i sistasekunden. Tre frågor hindrar ett slutligt avtal.Norrmännen accepterar inte att Jan-Åke Kark blir arbetandestyrelseordförande.Norrmännen har synpunkter på kapitalstrukturen och hur såldatillgångar ska fördelas.De norska ägarna är missnöjda med den fackliga representationeni styrelsen.Det är således mest maktfrågor som dominerar dagordningen i detnya bolaget.

Förändringar väntar

Teleoperatörsbranschen står inför stora förändringar de närmasteåren, vilket ställer stora krav på de gamla monopolföretagen omde ska hänga med i konkurrensen. Fler fusioner,personalnedskärningar och många andra svåra beslut väntar Teliaoch Telenor de närmaste åren. Den nu aktuella konstellationenhar med all önskvärd tydlighet visat att den inte är lämpad föratt hantera denna framtid.Båda företagen sitter samtidigt i en underlig position så längeägarnas tvister fortsätter. De fortsätter som konkurrenter tillsett avtal är klart, vilket naturligtvis är en olycklig situationnär processen drar ut på tiden. Både Telia och Telenor tapparmark till konkurrenterna och missar möjligheter på nyamarknader.

Lösning att vänta

Enligt Ulf Beckman, Telias presstalesman för fusionen, ärTelialedningen fortfarande hoppfull om att fusionen ändå kangenomföras. Sannolikt kommer parterna återigen att hitta enlösning. Men den svenska staten borde svälja stoltheten och blåsa avfusionen för att istället börja i rätt ände med en omedelbarbörsintroduktion av Telia.Ett Telianor har som det nu ser ut dåliga förutsättningar att fåen bra värdering på börsen. Det är inte helt omöjligt att Teliaskulle värderas högre ensamt på börsen än ett fusioneratTelia/Telenor. Enligt ägaravtalet motsvarar norrmännens ägarandel 40procent av bolaget. En rabatt i den storleksordningen är inte otänkbar omägarna fortsätter på det inslagna spåret.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.