Telia Soneras dolda guldägg
Efter en medveten satsning på online-spel som World of Warcraft och ökad videotrafik har Telia Soneras gamla sorgebarn International Carrier (TSIC) gått ifrån strykhund till succé. Bolaget är upptaget till noll i Telia Soneras balansräkning. Affärsvärlden sätter prislappen till 12-14 miljarder kronor.
TSIC var tidigare vd:n Marianne Niverts skötebarn. Telia grävde ner miljard efter miljard i form av fiber runt om i Europa innan bubblan brast år 2000. Tyvärr var det fler än Telia som grävde vilket gav upphov till ett gigantiskt överutbud och slutade med en krasch.
Efterträdande vd, Anders Igel, tillsatte sin särskilda problemlösare Eva Lindqvist för att städa upp i sorgebarnet och bjöd även ut bolaget till försäljning. Kostnaderna skars rejält, både vad gällde personal, där uppemot hälften fick lämna företaget, och nätinvesteringar. Åtgärder som lyfte resulatet över nollstrecket 2003. Anders Igel skrev även ner värdet på TSIC till noll från 3,4 miljarder kronor 2004. Då hade 13 miljarder kronor investerats i nätet.
Bolaget började även leta nya intäktskällor. Tidigt satsades på universitetsnät. Den stora intäktskällan var och är fortfarande försäljning av internationell rösttelefoni. Youtubes genombrott ökade i ett slag efterfrågan på IP-trafik liksom Pirate Bay. Men TSIC fick även upp ögonen för en helt ny kundgrupp i onlinespel som World of Warcraft. Online-spelen kräver att deltagarna har snabbast möjliga uppkoppling. En långsam uppkoppling innebär en för tidig död.
Ett annat tillväxtområde är videotjänster. Med hjälp av utrustning från Netinsight har Telia Sonera byggt upp ett mediedistributionsnät som ger stabilare trafik än det vanliga fibernätet. Den här typen av trafik har därtill bättre marginaler än annan trafik.
Ett ess i rockärmen på nuvarande chefen Malin Frenning är Telia Soneras nät i USA som i dag inte används annat än till husbehov. Telias nät i Europa spänner över 2 700 mil och i USA över 1 800 mil.
Telia Sonera har precis valt en ny leverantör för att uppgradera USA-nätet. Ordern gick till uppstickaren Infinera som slog ut Alcatel-Lucent och Nokia-Siemens i upphandlingen.
På Telia Sonera säger man att uppgraderingen behövs enbart för att upprätthålla kvaliteten i nätet. Enligt Affärsvärldens bedömning kan detta inte vara hela sanningen. Det är enkelt att bygga ut det befintliga nätet med nya lasrar för att klara av den organiska trafikökningen. För att rättfärdiga nyinvestering måste det tillkomma nyförsäljning. Eftersom mycket av världens internettrafik skapas i USA, innebär det naturligtvis enorma möjligheter om man kan vinna konton som Youtube, Google, Amazon, Akamai etc.
När Affärsvärlden träffade Telia Soneras vd Lars Nyberg i samband med delårsrapporten frågade vi vad han tyckte om International Carrier och om det amerikanska nätet.
– Jag är överraskad och imponerad över vad de lyckats med inom International Carrier. Vad vi ska göra i USA vet vi ännu inte men vi ska behålla nätet. Vi låter Malin och de andra hålla på ett tag till så får vi se vad de kommer tillbaka med, svarade Lars Nyberg.
Och TSIC har fortsatta tillväxtambitioner.
– Vi har gått från att vara nummer åtta till nummer fem internationellt och har ambitionen att bli nummer tre, säger Malin Frenning till Affärsvärlden.
TSIC gömdes undan i Telia Soneras resultaträkning från 2006, vilket gör det svårt att värdesätta bolaget. Enligt Affärsvärldens uppskattningar har bolagets försäljning vuxit till strax över 6 miljarder kronor under 2008. Med en marginal om 5 procent borde vinsten ligga strax över 300 miljoner kronor.
Det finns flera internationella jämföreslseobjekt men det som ligger närmast till hands är Level 3, som dock är högt skuldsatt och inte växer. Level 3 köpte hösten 2006 bolaget Broadwing, som hade samma struktur som TSIC, för motsvarande 11 miljarder kronor. Räknar man om värderingen av Level 3 på skuldfri basis och jämför med TSIC kommer vi fram till en värdering av TSIC på 12-14 miljarder kronor. Detta oräknat det amerikanska nätet. Enligt branschbedömare borde det amerikanska nätet vara värt cirka en miljard kronor.
Hedervärd femteplats
Världens ledande operatörer på IP-trafik
Operatör
1 Sprint
2 Level 3
3 Global Crossing
4 Savvis
5 Telia Sonera
6 MCI
7 NTT
8 AT&T
9 Tiscali
10 Teleglobe
Källa: Renesys, nov 2008.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.