Telia rensar ut IT-konsulter
Telia är en av Sveriges största köpare av IT-konsulttjänster. Bedömare i branschen och hos Telia uppskattar konsultkontot till omkring 1 miljard kronor årligen.
Adera, Adcore, Cell Network, Icon, Mind, Resco, Sigma, Tietoenator och WM-data är de börsnoterade IT- och internetkonsulter som tidigare har haft ramavtal med Telia. Därutöver tillkommer utländska jättar som Cap och Sema, som båda har haft långvariga relationer med Telia, samt ett antal mindre konsultbolag med specialkompetens.
Inför 2001 har Telialedningen bestämt sig för att införa en ny typ av ramavtal som Ekonomi24 tidigare har rapporterat. Dagens separata avtal för IT- respektive internetkonsulter ska från och med i år bli ett gemensamt ramavtal.
De svenska IT- och internetkonsulterna har för första gången fått konkurrera på lika villkor under upphandlingen som pågått under de senaste månaderna. För vinnarna väntar rätten att få förtur till samtliga konsultuppdrag inom Telia-koncernen under det kommande året. Konkurrensen är hård samtidigt som Telia gör allt för att pressa priserna.
”Konsultmarknaden har kunnat ta ut höga priser och varit bortskämd med det de senaste åren. Vill man vara en partner till Telia i framtiden ska man vara med och dela riskerna. Det är alltid lätt att få köpa på löpande räkning men nu vill vi se ett annat upplägg”, förklarade Olof Fahlén, inköpschef på Telia i oktober då upphandlingen påbörjades.
Idag vill han inte kommentera utvecklingen utan hänvisar till ett offentliggörande när de nya avtalen väl är undertecknade.
Granskningen av branschen och det slutliga urvalet skulle enligt ursprungsplanen vara klar redan före årsskiftet men arbetet har dragit ut på tiden. Meningen är att de sista förhandlingarna ska slutföras under veckan som kommer och att avtalen ska börja gälla den 1 februari.
Enligt uppgifter till Ekonomi24 har Telias arbetsgrupp enats om nio stycken konsultbolag som koncernen står i beredskap att skriva slutliga avtal med. Telia har nyligen skrivit sekretessförbindelser med de utvalda bolagen för att kunna slutföra förhandlingarna i lugn och ro. De som inte valts ut väntar fortfarande på någon form av besked.
Att det är mindre än tio bolag som klarat sig till sista rundan är överraskande. Telias bedömning var på förhand att 15 bolag skulle klara sig. Under 2000 hade Telia ramavtal med 12 externa IT- och internetkonsulter om Cells och Mandators avtal räknas som ett.
Den undersökning som Ekonomi24 har gjort visar att stämningen bland de inblandade bolagen är spänd. Telias sekretesskrav verkar också ha haft effekt då ingen av de personer som deltagit i förhandlingarna vill kommentera händelseutvecklingen innan Telia offentliggör vinnarna.
Stämmer uppgiften att nio bolag återstår innebär det att minst tre av de bolag som tidigare haft ramavtalsstatus får stryka på foten. Men det kan bli fler än så. Telia har bjudit in ett stort antal bolag att delta i upphandlingen och det är inte otroligt att någon eller några nykomlingar letar sig in på vinnarlistan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.