Telia och Sonera rustar till bröllop

Styrelserna för Telia och finländska Sonera har beslutat att företagen ska gå samman.

o Affären går till så att Soneras aktieägare erbjuds 1,5 Teliaaktier för varje aktie i Sonera. Det innebär en budpremie på 15,8 procent. Telias aktieägare får 64 procent och Soneras 36 procent av aktierna i det sammanslagna företaget. Båda företagens aktiekurser föll efter fusionsbeskedet. Huvudkontoret och det nya bolagets ledning hamnar i Stockholm, koncernspråket blir engelska. Kostnadsbesparingarna beräknas till 2,7 miljarder kronor om året från 2005. Soneras ordförande Tapio Hintikka föreslås bli ny ordförande. Telias ordförande Lars-Eric Petersson föreslås bli vice. Vem som ska bli vd för den nya koncernen är ännu inte klart. Telias vd Marianne Nivert ska sluta och Soneras vd Harri Koponen har utsetts till vice koncernchef.

Sysselsättning

o Den amerikanska kontraktstillverkaren Sanmina-SCI varslar 730 anställda om uppsägning vid fabrikerna i Motala och Bengtsfors. Delar av tillverkningen flyttas till lågkostnadsländer. Motalafabriken läggs ned.

Övrigt

o ABB:s kreditvärdighetsbetyg sänktes i slutet av mars från A3 till Baa2 av kreditvärderaren Moody’s. Det var den andra sänkningen under månaden. Sänkningen innebär att ABB måste omförhandla en kredit på 30 miljarder kronor.

o Riskkapitalfonden EQT planerar att notera IT-företaget TAC på Stockholmsbörsen. Företaget, som har 2 200 anställda och i fjol omsatte cirka 2,7 miljarder kronor, utvecklar system för fastighetstjänster.

o Ericssonledningen hade inga glada besked att komma med vid bolagsstämman i Globen i Stockholm. Enligt nye ordföranden Michael Treschow handlar det för bolaget om att “övervintra”.

Order

o Skanska har fått uppdrag att bygga ett 19 våningar högt kontors- och butikscenter mitt i Londons finansdistrikt. Ordern är värd 1,25 miljarder kronor.

Ekonomi & politik

o Inköpschefsindex steg till i mars till 56,2. Det är den högsta noteringen sedan hösten 2000.

Internationell politik

o Påsken blev blodig i Mellanöstern. Flera palestinska självmordsattacker genomfördes och israelerna svarade med att stärka greppet om Västbanken. Bland annat stormades den palestinske ledaren Yassir Arafats residens i Ramallah. Ett enigt arabiskt toppmöte i Beirut godkände den saudiarabiska planen för ett slut på konflikten. Mötet var dock kaotiskt. FN:s säkerhetsråd har samlats till ett extra möte. I USA hårdnar tonen mot president Bush, som anses vara alltför passiv i konflikten.

o En serie jordbävningar har krävt flera tusen liv i Afghanistan.

o Den argentinska peson fortsätter att falla. Regeringen har infört hårdare regler för växling till utländsk valuta, såsom övre gräns för hur mycket dollar man får köpa och kortare öppettider för växlingskontor.

o EU-kommissionen tänker ta itu med mobiloperatörernas höga avgifter för att koppla till fasta operatörer. Avgifterna står för upp till två tredjedelar av priset för ett mobilsamtal och för en stor del av mobiloperatörernas intäkter, enligt uppskattningar.

o Ekonomin inom euroområdet börjar återhämta sig efter en skarp avmattning 2001, skriver EU-kommissionen i sin första kvartalsrapport i år om läget. Tillväxten väntas stiga till 0,7 procent under andra kvartalet och kan komma att hamna över 2,5 procent under andra halvåret, tror man.

Internationellt näringsliv

o Krisdrabbade revisionsjätten Andersen ska minska antalet anställda i USA med 20 procent. 2 600 partners väntas minska sina löner med 33 procent. Joseph Berardino har avgått som chef. Den amerikanska verksamheten anklagas för brott i samband med energijätten Enrons konkurs och har tappat massor av kunder.

o AOL Time Warner, den amerikanska internet- och mediejätten, kommer att skriva av rekordbeloppet 556 miljarder kronor i goodwill för första kvartalet. Det är en följd av ändrade redovisningsregler och kanske av att bolaget snart får ny chef som kan tänkas vilja börja med rent bord.

o Turerna kring tyska konkurshotade mediegruppen Kirch fortsätter. Ägare i Kirch Media har erbjudit tyska förlaget Axel Springer en ägarandel mot avskrivning av fordringar. Med det förslaget skulle grundaren Leo Kirch förlora kontrollen över verksamheten. Samtidigt ska medieentreprenören Rupert Murdoch leda ett möte för att rädda Kirchs tv-kanal Premiere.

o Amerikanska investmentbanken Morgan Stanley har redovisat sämre vinst för sjätte kvartalet i följd.

o Nio vd:ar i USA har ersättningspaket, inklusive oinlösta optioner, värda över en miljard kronor, visar en genomgång i den stora dagstidningen USA Today. Mest tjänade Oracles chef, Larry Ellison. Hans totala ersättning från IT-jätten uppgick till nästan 7,3 miljarder kronor

o EU har beslutat genomföra satellitnavigeringssystemet Galileo. 2008 ska 30 satelliter vara på plats. Projektet är budgeterat till 29 miljarder kronor. Orsaken till att EU vill bygga det är att slippa bli beroende av det amerikanska systemet GPS.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.