Telia mot strömmen i svag börsöppning
Den brittiska hotellkedjan Hilton meddelade på måndagen att man lägger ett bud på den nordiska hotelljätten Scandic Hotels. För den vill få ett rejält fotfäste var Scandic Hotels den givna entrébiljetten som klar marknadsledare.
Budet värderar Scandic till 8,9 miljarder kronor eller 144 kronor per aktie. Scandicaktien steg snabbt till 139 kronor. Att kursen inte steg ända till budnivån kan tolkas som att det fortfarande finns viss osäkerhet om budet kommer att gå igenom eller inte.
Huvudägaren Ratos tillhörde dagens vinnare och steg med 4 procent till 84,50 kronor. Försäljningen innebär också att Ratos tar ett stort steg i den omvandling till rikskapitalbolag i onoterade innehav som den nuvarande VDn Arne Karlsson inledde när han tillträde som VD.
Buden duggade tätt på de medelstora bolagen under måndagen. Italienska katalogbolaget Seat lägger ett bud på svenska Eniro där huvudprodukten är Gula Sidorna på papper och på internet. Seats bud är på 27 miljarder kronor och betalas med egna aktier. Per aktie motsvarar det 164 kronor per aktie. Eniro börsstoppades, men handeln återupptas strax före lunch.
Telia, som är huvudägare i Eniro med 47 procent av kapital och röster, steg på beskedet. Försäljningen gör att Telia som relativt övriga teleoperatörer i Europa redan hade en stark finansiell position stärker den ytterligare.
Fler affärer väntar runt hörnet. Enligt Financial Times har den internationelle finansmannen George Soros och den irländske mediemagnaten, Sir Anthony O’Reilly, gjort gemensam sak och lagt ett bud på den irländska telekomoperatören Eircom om runt 24 miljarder kronor. Telia äger 14 procent av aktierna och budet skulle då värderas till drygt 3 miljarder kronor.
Aktien klättrade 1 procent till 67 kronor. Övriga teleoperatörer hade det kämpigare. Både Europolitan Tele2 backade 1 procent.
Första vardagen efter telekomjättarnas Ericssons och Nokias rapporter strömmar nya rekommendationer från investmentbankerna in. Enligt Blomberg har Goldman Sachs sänk sin riktkurs för Ericsson från 90 till 60 kronor. I fredags sade JP Morgans analytiker till CNBC att investerare fortsätta undvika Ericssons aktie. Mer positiv till Ericssson är Credit Swiss First Boston som i fredags sade att man behåller sin köprekommendation på bolaget. Aktien föll med 4 procent till 57 kronor. Även Nokia backade efter sin starka rapport i fredags och kostade 307,50 kronor. En nedgång med 2 procent.
Redan imorgon tisdag förväntas ny information om Ericssons samarbetsplaner med Sony. Den japanska elektronikjätten presenterar då också sina kvartalssiffror. Enligt måndagens Wall Street Journal ska det nya bolaget ägas till lika delar av Ericsson och Sony och heta Sony Ericsson. Ericssons gamla huvudkontor i London ska utgöra bolagets säte. Enligt tidningen kommer inte tillverkning att ingå i samarbetet. Det nya bolaget ska utveckla alla typer av terminaler såsom GSM, GPRS och 3G.
En rapporttät vecka har just inletts och uppåt 160 bolag ska lämna sina siffror under veckan. Ett av de första bolagen ut var fondkommissionären Hagströmer & Qviberg. Bolaget gjorde en vinst på magra 1 Mkr. Bolaget meddelade också att man säljer sin premieobligationsverksamhet som drivits under bifirman Privata Placeringar. Enligt rapporten uppgår köpeskillingen till lägst 65 Mkr. Aktiemarknaden tog ingen notis om aktien och någon handel förekom inte.
Av de finansiella företagen på börsen rapporterar också Handelsbanken på måndagen. Andra bolag att visa upp sina resultat för första kvartalet är Getinge och Sydkraft.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.