Telia kan ta över licens

Telia är den hetaste kandidaten till att ta över Oranges 3G-licens i Sverige om bolaget lägger ned sina planer på ett svenskt nät. Telia och Tele2 har idag en klar majoritet av alla mobilkunder och i framtiden lär det bli trångt i deras gemensamma nät. Det extra utrymmet i frekvensbanden för 3G skulle därför vara välkommet.

Det mesta pekar nu mot att den franska operatören Orange inom kort kommer att lägga ned sina planer på ett svenskt 3G-nät. Bolaget har på torsdagen meddelat att det i första hand kommer att satsa på att ha ett 3G-nät uppe i Storbritannien under 2004 och först därefter på andra marknader.

HET LICENS: Telia väntas vilja ha Oranges 3G-licens.

Om det innefattar Sverige lär PTS bli tvungna att ta tillbaka den 3G-licens som Orange tilldelades för två år sedan. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters kan Orange helt enkelt komma att lämna tillbaka sin licens de närmaste dagarna.

Blir det så lär Telia vara den hetaste kandidaten till att ta över licensen. Det säger de analytiker som Affärsvärlden 24 talat med.

“Jag tror definitivt att Telia kommer att visa intresse för det. Men jag tror inte att det kommer att påverka samarbetet som finns med Tele2, det är så pass bra för båda företagen. Det finns nog ingen som nu för tiden vill bygga näten på egen hand”, säger en av dem.

Telia och Tele2 samarbetar i bolaget Svenska UMTS-nät om utbyggnaden av 3G-nätet. Post och telestyrelsen tillåter licensinnehavare att samarbeta med varandra om 70 procent av infrastrukturen i 3G-näten och 100 procent av masterna.

Behov av kapacitet
Förutsatt att avtalet mellan Telia och Tele2 medger att de båda operatörerna delar på utrymmet som den nya licensen skulle innebära så tror också JP Nordiskas telekomanalytiker Håkan Persson att de båda bolagen skulle vara intresserade av att få en licens till.

“Det skulle i så fall vara av kapacitetsskäl som Telia/Tele2 vill ta över Oranges licens. Det är ju en konstig omständighet att en av de fyra framtida 3G-operatörerna, sett till hur marknadsandelarna fördelar sig idag, kommer att ha cirka 85 procent av trafiken men bara 25 procent av utrymmet i spektrat”, säger Håkan Persson.

Telia har också tidigare sagt att extra frekvensutrymme i radionätet skulle vara välkommet.

“Vi samarbetar med Tele2 och mer frekvensutrymme är inget som vi behöver, men det är klart att det skulle kunna vara bra att ha”, sade Tobias Lennér, ansvarig för investerarrelationer på Telia, till Nyhetsbyrån Direkt för en tid sedan.

Sälja Orange Sverige
Skulle Orange bestämma sig för att dra sig ur sin svenska 3G-satsning så kan de inte sälja licensen vidare till till exempel Telia. Däremot kan de sälja Orange Sverige inklusive licensen, förutsatt att PTS och konkurrensverket godkänner den nya köparen.

Hur mycket Telia skulle vara berett att betala för den extra kapaciteten är förstås oklart.

“Jag tror inte att de skulle behöva betala så mycket. Orange kan inte dra sig ur konsortiet med Vodafone och 3 hur som helst, de har ställt finansiella garantier till det gemensamma bolaget”, säger Håkan Persson.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt har Orange i sin årsredovisning för 2001 angett de finansiella garantierna till 3GIS, det gemensamma konsortiet med Vodafone och 3, till 1 miljard kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.