Telia i medvind inför rapport
Sedan årsskiftet har Telia haft rikligt med vind i ryggen. VD Marianne Nivert kan se tillbaka på en period då…
…aktien har utklassat sina teleoperatörskonkurrenter i Sverige och utlandet. …Telia, tack vare missen med sin egen svenska 3G-ansökan kunde sy ihop en mycket en förmånlig lösningen med Tele2 om utbyggnaden. …bolaget inte gjort bort sig och köpt dyra licenser i Kontinentaleuropa. …Telia relativt konkurrenterna stärkt sin finansiella position. Kreditratingen är ett par snäpp högre än de flesta teleoperatörer. Ett läge som Telia, med ambitionerna att göra strukturaffärer, gillar. …Marianne Nivert själv har gått hem allt mer i media.
Det är med dessa förutsättningar som analytiker och placerare kommer att nagelfara bolagets första kvartal. Enligt SME, som sammanställer analytikernas vinstprognoser, väntas Telia redovisa en vinst före skatt på 938 Mkr (inklusive en reavinst som analytikerna i genomsnitt uppskattar till 295 Mkr). Rensat för reavinsten är det 10 procent lägre än det starka fjärde kvartalet i fjol men bättre än första kvartalet 2000 även om siffrorna inte är helt jämförbara.
Åsikterna går dock brett isär i analytikerkollektivet. Den högsta resultatprognosen är 1,4 miljarder kronor och den lägsta drygt en halv miljard kronor. Även försäljningen tror analytikerna hamnar något lägre än under fjärde kvartalet men 10 procent högre än första kvartalet i fjol.
Vid ett gemensamt analytikermöte med Tele2 i slutet på mars flaggade Telia för att priserna på fast telefoni har slutat att falla. Enligt Marianne Nivert beror det på att allt fler operatörer svajar och därför måste de fokusera på lönsamhet istället för på ökade volymer. Hon fick medhåll av Tele2s VD Lars-Johan Jarnheimer. Redan i det fjärde kvartalet ökade marginalen kraftigt. Den fasta telefonin ingår i det som Telia numera kallar för Networks.
På den mogna nordiska mobilmarknaden tror analytikerna att Telia ökat omsättningen till 3,7 miljarder. Det är en marginell ökning mot fjärde kvartalet. Sverigebaserade Europolitan har i sin kvartalsrapport redovisat en sjunkande genomsnittlig intäkt per abonnent (ARPU). Enligt Europolitan beror det i första hand på en ökad användning av telefonkortkort relativt abonnemang.
En liknande utveckling kan förväntas för Telia som i fjol ökade antalet kunder kraftigt. Analytikerna räknar med att rörelseresultatet blir något sämre än i det fjärde kvartalet och slutar på 1,1 miljarder kronor.
Inom den internationella carrierverksamheten, som erbjuder infrastruktur och transport av telefoni och IP-trafik, förväntar sig analytikerna en förlust på 239 Mkr. Telia har tidigare inte redovisat områdets resultat separat.
Under året har Telia sålt en rad bolag. Fler står på försäljningslistan, bland annat kabel-TV-operatören Comhem, katalogbolaget Eniro och den irländska mobilteleoperatören Eircom.
Kursutveckling för Telias konkurrenter Senaste tre månaderna, procent. Telia 26 Elisa 10 Europolitan 7 Telenor 7 Swisscom 5 Eircom 3 Telefonica 3 Telecom Italia -1 Portugal Telecom -1 British Telecom -1 Vodafone -5 France Telekom -11 Deutsche Telekom -13 Tele Danmark -14 Sonera -35 Mobistar -50
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.