Telia återhämtade sig på påskbörsen

Telia och Ericsson stod i fokus i veckan. Av de två tyckte torsdagens få aktiva placerare bäst om fusionsaktuella Telia. Aktien återhämtade en del av veckans fall och steg med 3 procent. Ericsson var oförändrad på 43,80 kronor. Totalt var påskstämningen positiv och SAX-index steg med 0,7 procent.

På Skärtorsdagen fortsatte de starka amerikanska makrosiffrorna att strömma in. Enligt den definitiva statistiken växte den amerikanska ekonomin med 1,7 procent i det fjärde kvartalet. Det är ytterligare en upprevidering av den tidigare uppjusterade BNP-siffran på 1,4 procent. Konkjunkturkänsliga verkstadsbolag var gångbart.

Sandvikaktien hörde till den stora skaran stigande aktier. Till uppgången bidrog Mining & Constructions affärsområdeschef Anders Ilstam. Han sade till nyhetsbyrån Direkt att det visserligen är vänteläge men att det nu är en betydligt mer positiv syn på marknaden än vad det var för två månader sedan. Sandvik kostade 247 kronor, 1 procent upp.

I ABB tog placerarna nytt mod till sig och aktien hörde till dagens absoluta vinnare. Kursen klättrade 3 procent till 82 kronor. Andra verkstadsbolag att rosa marknaden var Volvo och SKF som steg med 3 respektive 2 procent. Volvo-aktien handlades till 205 kronor och SKF till 234 kronor. Lundbergägda Cardo eldades på av en positiv skrivning i Dagens Industri och industrikonglomeratet steg med 2 procent till 216 kronor.

Telia ser ut att kunna komma ur sin olönsamma mobilverksamhet i Finland. Det är finska Elisa som bekräftar att de är intresserade av att köpa den enda större överlappande delen när Telia och Sonera fusionerar. Det skriver finländska tidningen Kauppalehti. Telia-aktien steg med 3 procent till 37 kronor. Konkurrenten Tele 2 klättrade 2 procent till 309,50 kronor.

Ericsson fick en rad säljrekommendationer efter bolagsstämman på onsdagen. ABN Amro upprepade sitt råd minska och Nomura ger fortfarande rådet att sälja till sina kunder. Ryktena att Ericsson förbereder ett effektivitetsprogram som kan leda till 25 000 anställda dementerades av Ericsson som sade att uppgiften inte har någon grund. Aktien var oförändrad på 43,80 kronor. Även Nokia låg stilla och kostade 220,50 kronor.

Switchcore föll med 3 procent trots att det blivit klart att telekommeriterade Bo Hedfors tar plats i nätverksbolagets styrelse. Aktien noterades till 10,50 kronor, 3 procent ned. Bioteknikbolaget Karo Bio tvingades på onsdagen berätta att bolagets frontrunner, en substans mot fetma, har åkt på pumpen vid kliniska provrörsförsök. Kursen fortsatte ned på torsdagen och handlades till 283 kronor, ned 1 procent.

Skogsbolaget Stora Enso hade en bra dag och steg med 2 procent till 132,50 kronor. Det borde glädja investmentbanken UBS Warburg som håller fast vid sin köprekommendation för aktien och nu har höjt sin riktkurs till 19 euro eller 170 kronor per aktie. Börsens andra skogsjätte, SCA, noterades också högre och kunde köpas för 323,50 kronor, 1 procent upp.

Däremot verkar loppet vara kört för Munksjö på börsen. Det sedan Robur på torsdagen gjorde gemensam sak med SEB Fonder och kastade in handduken för Smurfits bud på 85 kronor. Aktien noterades just till 85 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.