Telekom sänkte börsen

Telekombolagen kom att dominera dagens handel på Stockholmsbörsen. Nokia levererade försäljningssiffror för det gångna året och en överraskande låg prognos för den totala världsmarknaden under året fick telekombolag runt om i Europa att rasa. Generalindex slutade 1,8 procent lägre än igår.

Nokias preliminära prognos om en total världsmarknad för mobiltelefoner förra året på 405 miljoner enheter tog marknaden på sängen. Bolaget har hela tiden haft en prognos om en marknad ”över 400 miljoner” men aktiemarknaden hade inte räknat med att siffran skulle hamna så nära 400 miljoner telefoner.

Det väcker frågetecken kring hur tillväxttakten i branschen kommer att se ut under det kommande året och investerarna valde att i hast sälja av telekomaktier under dagen. Nokia drabbades värst och föll 9 procent till 364 kronor men även Ericsson drogs med i raset och backade 4 procent till 100 kronor.

Bland övriga telekombolag fortsatte Telia och Netcom uppåt med varsin 50-öring efter sin uppgörelse om 3G-näten från i måndags. Telia kostar 53 kronor och Netcom 397 kronor.

Ericssons tillbakagång pressade generalindex under dagen men under eftermiddagen inledde Nasdaq-börsen sin handel med stigande kurser vilket bidrog till att lyfta även Stockholmsbörsen något. Ericsson tillhörde de mest omsatta aktierna i USA men utgjorde med sin nedgång ett undantag.

Nasdaq hade vid Stockholmsbörsens stängning stigit med 1,9 procent. På New York-börsen föll Motorola med 3 procent inför sin kvartalsrapport som väntas efter stängningen i morgon.

Goldman Sachs har sänkt sin riktkurs och vinstprognos för Skandia. Den nya riktkursen sätts till 210 kronor från tidigare 250 kronor. Vinstprognosen för 2000 sänks till 3,74 kronor per aktie från 4,40 men rekommendationen är fortfarande snäppet under köp på ”outperform”. Skandia backade 2 kronor till 154.

Stora Enso meddelade att bolaget kommer att omstrukturera sin produktionskapacitet. Bland annat kommer man att investera 430 miljoner euro i en ny pappersmaskin i Belgien. Samtidigt läggs två gamla maskiner vid samma anläggning ned och ytterligare två maskiner i Finland och Sverige.

Stora Enso kommer att göra en nedskrivning på 12 miljoner euro i det fjärde kvartalet 2000 för nedläggningarna. Aktien föll 4 kronor till 106 på beskedet.

Allgon tillhörde vinnarna under tisdagens handel efter att styrelsen på måndagen beslutat dra tillbaka sin rekommendation av Remecs bud. Under dagen meddelade också Allgons största ägare, SEB Fonder, att man kommer att tacka nej till budet. Allgon steg 7 procent till 85,50.

Bland IT-bolagen stärktes Icon Medialab med en uppgång på 6 procent till 17,30. Aktien fick draghjälp av nyheten att bolagets ordförande Björn Nordstrand passade på att köpa 25 000 aktier dagarna före julafton.

Telelogic fortsatte att pressas av Enskilda Securities som låg tungt på säljsidan och även handlade mycket inbördes i aktien. Telelogic har inlett det nya året med ett ras på drygt 30 procent mycket tack vare en sänkt rekommendation från Enskilda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.