Telefonkampen

Slaget mellan Microsoft och Nokia gäller huruvida mobilen ska vara som en PC - där det är programvaran som är själva kärnan - eller om det handlar om betydligt mer nischade produkter beroende på användandet.

Nokias nya speltelefon Ngage är ett bra exempel på vad som kan hända när spel- och telekomvärlden möts. Skärmen på Microsofts smartphone är fullpackad med ikoner där du själv väljer vad du ska använda din telefon till.

Slaget handlar också om kontrollen över mobiltelefonen. Är den bara ett dumt modem som du kan ladda hem saker över internet med, eller är den en helt ny medieplattform i klass med tv eller radio som kräver sitt eget innehåll och sina egna allianser?

En sak är dock säker. Tro inte att framtidens mobiltelefoner ser ut som dagens. Här har ni några exempel på det vi kommer att ha i våra fickor och portföljer i framtiden. Vad väljer du?

Microsoft:Smartphone
Häromdagen lanserade Telia en mobiltelefon med Microsofts mobila operativsystem, Smartphone. I oktober i fjol lanserades den för första gången, då tillsammans med brittiska Orange. Microsoft jobbar hårt för att komma i säng med mobiloperatörerna. Hittills dock med relativt begränsad succé. Men kanske kan det bli ändring på det nu. Skillnaden är egentligen att du den här gången känner att du är betydligt närmare din pc än din telefon, med möjlighet att synkronisera sådant som adressböcker, ladda hem program etc.

Nokia: Spelnallen
Nokias nya speltelefon N-Gage är en jättesatsning där Nokia även agerar som spelförlag i samarbete med branschjättar som Eidos, Gameloft och Sega. Bland annat kommer megasuccén Tomb Raider med Lara Croft att finnas tillgänglig. Men Nokia ska även producera egna spel. Tanken är att anpassa spel för den mobila världen och därmed även göra det möjligt att spela i nätverk – fast man är mobil. Förhoppningen är att mobilt spelande ska bli tillgängligt för mer än 100 miljoner användare 2003 och en miljard användare inom en femårsperiod. Därmed fortsätter Nokia att satsa på de breda konsumentgrupperna – de som gjort Nokia störst i världen. N-Gage når marknaden i oktober i år.

Andra utmanare:

Sony Ericsson: PC eller nalle?
P800 är en kombinerad mobiltelefon och handdator. Säljer som smör i solsken i mobilbutikerna trots att den kostar drygt 8 000 kronor.

Engångsutmanaren
Hop-on är en avskalad slit-och-slängtelefon. Den är stor som ett visitkort och säljs laddad med en timmes taltid och kostar cirka 320 kronor i USA.

Outsidern?
Palms Tungsten C har nästan allt som en användare kan begära av en handdator. Utom själva telefonen. Men den kommer i början av nästa år.

Gates favoritpryl
Ipaq är en produkt som Bill Gates gärna viftar med. Fullspäckad med teknik och finesser. Det går att ringa med den med hjälp av tillbehör.

SPOT
Spot är en plattform för små smarta prylar med envägskommunikation. Exempelvis den här klockan från Fossil till vilken man kan skicka meddelanden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF