Telefonerna tickande bomb i Ericssons rapport

Den tickande bomben i Ericssons bokslut orora marknaden. Risken för extra nedskrivningar, som Ekonomi24 tidigare berättat om, är stor samtidigt som ingen vågar gissa hur stor smällen kan bli.

Flera faktorer förklarar uppgifterna om att Ericsson skulle ta en mångmiljardsmäll och skriva ned värdet på sitt lager av osålda telefoner och komponenter.

Till att börja med har Ericsson överskattat marknaden. När Ericsson och andra mobiltelefontillverkare i början av förra året gjorde sina beräkningar för hur många telefoner som skulle säljas under 2000 var man alldeles för optimistisk.

De officiella prognoserna då talade om en världsmarknad på 450 miljoner mobiltelefoner samtoidigt som inofficiella prognoser i branschen pekade på hela 460-500 miljoner telefoner. Nokias senaste bedömning pekar nu på att facit för året istället landar på 405 miljoner, en rejäl miss således.

Främst var det antalet personer som bytte till en ny mobiltelefon som tillverkarna överskattade. Den så kallade utbytesmarknaden i Europa har inte utvecklats som tillverkarna hoppades i början av förra året och det har lett till att de tvingats sänka priserna.

Till detta kommer också problemet med en akut brist på komponenter till telefonerna, en situation som blev extra kännbar för Ericsson efter att en av huvudleverantören Philips fabriker brann ned i USA i somras.

Ericssons mobiltelefoner, som redan var för många på grund av prognosmissen, har alltså dessutom samlats på hög i väntan på komponenter. Sammantaget innebar det att Ericssons lager av mobiltelefoner växte med drygt 9 miljarder kronor fram till niomånadersrapporten.

Inför Ericssons bokslutsrapport har nu oron ökat inför vad bolaget sätter för värde på de telefoner som ligger i deras lager runt om i världen. Från Ericsson har man tidigare sagt att lagret till största delen består av ofärdiga telefoner som kommer att gå att sälja när komponenterna väl är på plats.

Samtidigt har Ericsson redan flaggat för att nedskrivningar på 3-4 miljarder kronor kommer att göras i det fjärde kvartalet i år.

Vissa bedömare räknar nu med att bolaget kommer att tvingas till ännu större nedskrivningar eftersom det rör sig om gamla telefoner som tappat mycket i pris. Ett stort problem är dock att ingen vet vad lagret egentligen består av och att det därför är svårt att bedöma dess värde.

”Man ska nog vara medveten om att det finns en risk för att Ericsson väljer att göra en större lagernedskrivning än man tidigare aviserat. Hur mycket det i så fall skulle röra sig om är väldigt svårt att säga och det är väl också en orsak till att inga analytiker vill gå ut med några prognoser. Men jag tror ändå att det finns en beredskap hos många på att det kan komma i rapporten”, säger en analytiker.

Den känslan bekräftas också av andra analytiker även om deras prognoser inför rapporten håller sig väldigt nära de riktlinjer som Ericsson själva angav i samband med niomånadersrapporten.

Spekulationerna om ökade nedskrivningar tog fart när Ericsson sålde aktier i Juniper i december. Reavinsten från försäljningen kommer att hamna i miljardklassen och Ericsson skulle genom en extra lagernedskrivning kunna få ned den skattekostnaden.

Ericsson håller som bäst på att strukturera om hela sin mobiltelefonverksamhet och analytikerna räknar också med att det kan komma nya åtgärder för att snabbare få bukt med problemen. Extra kostnader förknippade med det skulle dock kunna mottas positivt på marknaden eftersom det innebär möjlighet till en snabbare vändning till vinst igen för det hårt prövade affärsområdet.

”Samtidigt får man komma ihåg att Ericsson redan missat sina gamla målsättningar för mobiltelefonerna, så det finns redan en viss misstro mot ledningen i bolaget. Om man skulle välja att frångå den prognos som man stod fast vid så sent som för några månader sedan så finns en risk att trovärdigheten får sig ytterligare en knäck”, säger en analytiker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.