Tele2 – tabbe och tappad trovärdighet

Av Roger Jansson Redovisningsfinten i gårdagens Tele2- rapport är ett allvarligt slag mot bolagsledningens trovärdighet. Skönmålning av siffror är just sådant som aktiemarknaden är allergisk mot för tillfället. "Överhänget" av aktier gör inte saken bättre. Rekommendationen sänks till Minska.

När Tele2 i går släppte sin kvartalsrapport såg siffrorna till en början starka ut. Både resultat och tillväxt var över förväntan. Gömt i rapporten fanns dock en not om att både intäkterna och resultatet påverkats positivt i kvartalet av en engångsintäkt på 150 miljoner kronor. Det är en följd av att Tele2 vunnit en rättstvist mot Telia som totalt ger cirka 350 miljoner i kompensation. Om detta nämndes inget på den uppföljande investerarträffen men det blev ett desto hetare ämne under eftermiddagens telefonkonferens.

Redovisningsfinten är enligt vår mening allvarlig och rapporten är i många avseenden missledande angående den svenska mobilverksamheten. Telia har också överklagat beslutet och begärt inhibition, vilket gör intäkterna för Tele2 osäkra. Att redan bokföra dessa som intäkter är knappast förenligt med försiktighetsprincipen enligt god redovisningssed. Minst lika allvarligt är att Tele2 redan före verksamhetsåret 2001 har bokat 110 miljoner som intäkter.

Effekten av engångsintäkten blir också stor på mobilverksamhetens nyckeltal under det första kvartalet. Istället för marginaler på 55 procent som bolaget nu uppger i rapporten, är den verkliga rörelsemarginalen 48 procent. Tillväxten hamnar inte på 25 procent som uppges i rapporten utan på 4,5 procent, vilket är lågt för Tele2 även med hänsyn till säsongseffekter.

Dagens tveksamma redovisningsfint bidrar till att befästa synen på Tele2 som en högriskplacering. Som bekant är aktiemarknaden just nu är extra känslig för tveksamma redovisningsgrepp efter Enron-skandalen i USA och dess efterföljningar. Risken är stor att redovisningen blir ett orosmoln som kommer att förfölja Tele2 ett bra tag.

En annan faktor som riskerar att hämma kursutvecklingen framöver är det så kallade “överhänget” av aktier. Systerföretaget i Stenbeckssfären Millicom äger i dagsläget 12 procent i Tele2 och har det senaste kvartalet sålt av en halv procent av sitt ägande. Millicoms balansräkning är hårt pressad och vi utesluter inte fortsatta utförsäljningar av Tele2-aktier från Millicoms sida, vilket bolaget kan tvingas till. Oron kring att huvudägaren Jan Stenbeck tvingar Tele2 att köpa delar av Millicom kan också hålla i sig ytterligare en tid.

Vi har tidigare haft en positiv syn på Tele2 men gårdagens rapport gav inte det lugnande besked som vi hade hoppats på. Vi har alltjämt en långsiktigt positiv syn på Tele2, som vi anser har en mycket stark position på den europeiska marknaden med goda tillväxtmöjligheter. Verksamheterna i Sydeuropa och Centraleuropa fortsätter också att överträffa våra förväntningar. Men i det här läget spelar dock de europeiska framgångarna mindre roll. Av ovan nämnda orsaker riskerar säljtrycket på aktien att fortsätta. Vi sänker rekommendationen till Minska.

Uppföljning Tele2 Utfall Q1 Prognos Q1 2002p 2003p Omsättning, mkr 7 386 7 250 31 210 35 800 Tillväxt 31% 29% 24% 15% Rörelseres före avskrivn 949 875 4 610 7 600 Rörelsemarginal 7,8% 6,8% 9,5% 14,2% Vinst f skatt 11 -200 810 2 950 Kurs 230,00 P/E 208 20 Börsvärde 33 939 P/S 1,1 0,9 Tele2 i korthet Tele2 bildades 1993 och är en av uppstickarna på den europeiska telemarknaden. Från att ha varit ett huvudsakligen skandinaviskt bolag blev Tele2 ett verkligt paneuropeiskt telekomföretag, genom förvärvet av SEC i juli år 2000. Bolaget har idag verksamhet i 21 länder. Tele2 verkar inom områdena mobiltelefoni, fast telefoni och Internet.

Erik Aronsson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.