Tele 2:s avgående VD: ”Nu är vi näst bäst i Europa”

Norrmannen Kjell Johnsen, som slutar som VD för Tele 2, har sett aktiekursen tappa 10% under sin tid i VD-stolen. Men totalavkastningen kompenserar, och dagens rapport cementerar att bolaget är en av Europas starkaste teleoperatörer, säger han.
Tele 2:s avgående VD: ”Nu är vi näst bäst i Europa” - Kjell_Johnsen Tele2
Kjell Johnsen, VD Tele2

Tele2:s siffror för det tredje kvartalet 2024 kom in i linje med förväntningarna. Rörelseresultatet blev 1,66 mdr kronor (1,55), vilket ger en rörelsemarginal på 22,5% (21,4%).

Företagsaffären för framtiden

Tillväxten var därmed 3% jämfört med samma period ifjol, vilket enligt avgående VD Kjell Johnsen innebär att bolaget växt 14 kvartal i rad.

“Det som är extra bra är orderingången inom B2B som vi får glädje av framöver. Och vår prisnivå på B2C i Sverige som blivit högre. Tidigare var det mycket fokus på volym, nu är vi bättre på att tänka på värde. Det är en viktig del av den kulturresa vi gjort”, säger Johnsen till Afv.

Totalt steg Tele2:s omsättning med 1,9% till 7,39 mdr kronor (7,25) och justerat Ebitda-resultat uppgick till 3,2 mdr (3,15), vilket innebär en marginal på 43,3% (43,4%).

Tänker total avkastning

Trots alla positiva kvartal du presenterat, med en stark balansräkning och kassaflöde, har börskursen sjunkit 10% under din tid som VD. Vad beror det på?

“Du måste ta med i beräkningen att när vi sålde vår nederländska verksamhet delade vi ut vinsten till aktieägarna. Vi har också haft en av Stockholmsbörsens högsta utdelningar i procent. Lägger du ihop de talen så blir det ganska starkt”, säger Johnsen.

Han påpekar att i jämförelse med andra europeiska telekombolag har Tele2 marknadens näst högsta värdering baserat på Ebitda-multipel. Starkast är finska Elisa.

“Det tar jag som tilltro från marknaden att vi är bättre på att leverera kassaflöde än andra telekomoperatörer i Europa. Det är en stark position vi tagit”, säger han.

Tänker värde

Mest utmanande för branschen är en låg underliggande tillväxt, som varit ännu lägre under lågkonjunkturen. Johnsen tror på ett bättre operativt klimat när räntenivåerna kommer ner och konkursvågen ebbar ut.

Det finns olika hypoteser om vilken väg ni vill ta framåt – offra lönsamhet för att ta marknadsandelar, eller fortsätta fokusera på kassaflödet. Hur ser du på det?

“Jag ska inte tala för någon annan, men jag har ingen tro på den typen av volymtillväxt. Det är viktigt att fokusera på värdeskapandet. Ibland får man tänka volym, men jag tror det har varit bra att vi lagt mer energi på värde.”

Bolagets skuldsättningsgrad ser han också som en styrka framåt.

“Vår balansräkning är fortsatt solid med en skuldsättningsgrad på 2,3x, vilket är något under målintervallet. Även medräknat den andra aktieutdelningen i oktober, vilken gav aktieägarna ytterligare 3,45 kronor per aktie, så är vi i nedre delen av vårt målintervall.”

6G en annan grej

Du pekar på att ni närmar er slutet i investeringscykeln för 5G. Hur länge varar det roliga? Snart blir det väl dags för 6G?

“Det dröjer ett tag till 6G, vi får några år då vi kommer att bygga kapacitet. Men framför allt kommer 6G att ske på ett annat sätt än det gjorde med 4G och 5G. Det blir inte den typen av roll-out”, säger Johnsen.

Han beskriver framtida modeller som molnbaserade, med varianter av open-RAM.

“6G tror jag kommer att ske på ett litet annat sätt än vi sett de senaste 10 åren.”

Förändringarnas tid

I februari sålde huvudägaren Kinnevik sitt knappt 20%-iga innehav i Tele2 till den franske miljardären Xavier Niels bolagsgrupp Iliad för cirka 13 miljarder kronor. Iliad har verksamheter i bland annat Frankrike, Polen, Italien och Irland.

Ett halvår senare, i september, annonserade Kjell Johnsen att han avgår, och nyligen meddelade bolaget att ersättare blir Jean Marc Harion, som tillträder den 10 november.

Fransmannen har rekryterats från Tele2:s styrelse och har 25 års erfarenhet från telekom, däribland som VD för likaledes Iliad-ägda operatören Play i Polen.

Har du något råd till din efterträdare?

“De tar jag hellre privat med honom, men min grundhållning är att det är viktigt att jobba vidare med förenkling, som vi redan gjort med på IT-systemen. Även att fortsätta arbeta vidare med kultur och organisation. Och så digitaliseringen – det är saker jag tror vi är eniga om.”

Tele2 i korthet

  • Börsvärde: 78, 3 mdr kronor
  • Omsättning 2023: 29,1 miljarder kronor
  • Största ägare: Xavier Niels och Iliad via Freya Investissement (19,77%). Blackrock (6,45%), Vanguard (3,18%), Nordea Funds (2,80%), Handelsbanken Fonder (2,09%).
  • Styrelseordförande: Thomas Reynaud

Källa: Holdings

Allons enfants

Europeiska telekomoperatörer önskar hett att få konsolidera marknaden för att kunna göra större investeringar. Man hänvisar till de skalfördelar som utnyttjas i USA, vars hela marknad domineras av tre aktörer. De flesta europeiska länder har fyra operatörer var, som slåss om volymen.

Hittills har EU ställt sig på tvären av konsumentsskyddsskäl, men i en intervju med Afv säger Telias VD Patrik Hofbauer att det kanske finns öppningar eftersom “man inser att Europa hamnat på efterkälken”.

Politisk samarbetsvilja på EU-nivå skulle placera Tele2:s ägare Iliad i en god position att driva konsolideringar, vilket förmodas vara Xavier Niels avsikt.

Det rimmar med Kjell Johnsens betoning av Tele2 som en utmanarkultur.

Vad innebär den?

“Den går tillbaka hela vägen till Stenbeck och till hur bolaget utvecklat sig som ett bättre alternativ till Telia. Det är en kultur som funnits långt före mig, men jag kanske har styrt den i en riktning mer mot värde än volym”, säger han.

Tele2, Mkr Q3-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2023 Förändring
Nettoomsättning 7 390 7 404 -0,2% 7 253 1,9%
Justerat ebitda 3 202 3 218 -0,5% 3 150 1,7%
Justerad ebitda-marginal 43,3% 43,5% 43,4%
Rörelseresultat 1 663 1 671 -0,5% 1 554 7,0%
Rörelsemarginal 22,5% 22,6% 21,4%
Resultat före skatt 1 391 1 295 7,4%

LÄS ÄVEN

Kinnevik säljer Tele2 till fransk telekomjätte

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF