TEKNISK ANALYS: Omstridd placeringsmetod

Den tekniska analysens största tillgång är att placerarenhåller sig ajour med marknaden.

Kan man verkligen tjäna pengar på någonting som mest ser ut somen stickbeskrivning? Den som besökt någon mässa eller någotannat evenemang med inriktning på privata placeringar detsenaste året kan knappast ha undgått att slås av den växandefloran av tekniska analysprodukter som bjuds ut tillförhoppningsfulla aktiemoguler in spe. Uppenbarligen säljs deten del.

100 miljoner om året

Stefan Agerbark på Delphi Economics i Stockholm uppskattar attmarknaden för tekniska analyshjälpmedel och olika former avrådgivning baserade på teknisk analys (nyhetsbrev, etc.)omsätter omkring 100 miljoner kronor årligen.

I Sverige finns idag, enligt Aktiefrämjandet en hård kärnabestående av 200.000-300.000 aktiva aktieplacerare. Av dessaägnar sig, enligt olika uppskattningar mellan 15.000 och 20. 000personer åt teknisk analys i olika former. Mellan fem och tioprocent av aktiespararna ägnar sig alltså åt teknisk analys.Dengenomsnittlige tekniske privatanalytikern är kring 35 år gammal.Det växande utbudet av sofistikerade dataprodukter gör attmedelåldern stadigt sjunker.Vad är det som lockar? Tekniskanalys går, enkelt uttryckt, ut på att med hjälp av mer ellermindre avancerade beräkningshjälpmedel finna mönster i denhistoriska utvecklingen av tillgångspriser -det må vara valutor,aktier, råvaror eller någonting annat – med vars hjälp man kanförutspå den framtida utvecklingen.

Idén som sådan är tilltalande, förstås. Men den går också påtvärs med finansmarknadernas första fundamentalsats: i eneffektiv marknad går det inte att tjäna pengar på historiskinformation, eftersom all sådan redan vägts in i de rådandepriserna. Men de flesta tillgångsmarknader är ju bevisateffektiva (i vart fall ur det strikt akademiska perspektivet).Varför spilla tid på detta? De klokskapare, och bespottare, avteknisk analys som Affärsvärlden talat med är ense om orsakerna.

Placerare, oberoende av sofistikationsgrad, vill ha enkla ochtydliga råd i sin placeringsverksamhet: Köp, Behåll och Sälj.Och det får man ju i teknisk analys.

Dessutom vill de flesta förstå, ha kontroll över, den analys somföregår placeringstipset. Här har den tekniska analysen ettavgörande försteg. Den är enkel att använda. Kursuppgångarmarkeras med X, kursnedgångar med O brukar det heta i tekniskanalyslitteratur när point-and-figure-metoden diskuteras. Åandra sidan går det också att ge sig in på mer avanceradetillämpningar för den som så önskar. En av de mer krävandetyperna är till exempel Elliots Vågteori som förklararkursrörelser i termer av vågrörelser och deras inbördesgeometriska samband.

Ytterligare ett argument som brukar framhållas till den tekniskaanalysens fördel är att den, till skillnad från den fundamentalaanalysen också tar hänsyn till marknadspsykologiska faktorer.Exakt hur de psykologiska faktorerna kommer in i bilden framgårdock sällan av resonemangen. En bärande tanke är att marknadensmönster upprepar sig, en annan att trendbrott är viktiga.

Går det att ta ställning för eller emot teknisk analys?Egentligen inte. Argumentationen kring fenomenet kansammanfattas såhär:Akademikern: Det kan inte fungera. TEKNISK ANALYTIKER: MEN DET GÖR DET. HA!Måhända är det den placerandes ensak hur man håller sig ajourmed marknaden. Det viktigaste för en lyckad aktiehandel är ändåatt man gör det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.