Teknikraketer på farlig höjd

Finanskrisen för tio år sedan gav större börsnoterade teknikhandelskoncerner som Indutrade, Lagercrantz och Addtech en rejäl omsättnings- och resultatsmocka. Men perioden därefter har varit väsentligt ljusare. Med hjälp av ett ihärdigt och omfattande förvärvsarbete har vinster och tillväxt skjutit i höjden och aktiekurserna har utklassat Stockholmsbörsens index.
Kristian Åkesson förvaltar Didner & Gerges småbolagsfond som har innehav i både Indutrade och Lagercrantz, där fondbolaget är storägare. Han nämner främst två anledningar till att de förvärvsorienterade teknikhandelsbolagen är attraktiva som investeringar. Den första är deras decentraliserade affärsmodell med många mindre, entreprenörsledda och tekniknischade dotterbolag, som har ett stort enskilt ansvar för verksamhetens affärs- och resultatutveckling.
– Dotterbolagen har enorma fördelar av att vara så pass nära marknaden och att ha stor kunskap om kundernas behov. Deras operativa självständighet, med mycket frihet under ansvar, ska inte underskattas. Det här sammantaget har visat sig vara värdeskapande över tid, säger Kristian Åkesson.
Det andra skälet till att teknikhandelsförvärvarna är attraktiva är deras kapitalallokering, det vill säga hur koncernerna har visat sig vara duktiga på att hitta, förvärva och utveckla lönsamma och välskötta nischfirmor. Det uppköpta bolaget värderas ofta högre när det har fått en börskoncern som ny ägare, vilket kallas för multipelarbitrage.
– Dotterbolagen som förvärvas har ofta funnits under lång tid och det är attraktivt för entreprenören att kunna sälja till ett välkänt varumärke och samtidigt kunna driva det vidare, säger Kristian Åkesson.
Flera teknikhandlare har de senaste åren förvärvat många bolag utomlands, inte minst inom Norden, men även utanför. Det skulle kunna ses som ett tecken på att konkurrensen om förvärven har ökat i Sverige.
– Det vore naivt att tro annat än att konkurrensen är hög. En lösning blir då att expandera utomlands, vilket ju flera teknikhandlare har gjort och gör. Även om jag kan bli fascinerad och förvånad över hur många fantastiska bolag som verkar finnas att köpa i Sverige, tror jag att teknikhandlarnas förvärv i utlandet kommer att bli viktigare under de närmaste tio åren. Där är konkurrensen inte lika hård, säger Kristian Åkesson.
En briljant affärsidé under den förhållandevis goda konjunkturperioden efter finanskrisen 2008/2009. Men hur håller strategin i en ekonomi som nu alldeles uppenbart är på väg utför? Affärsvärlden har kartlagt de större teknikhandelskoncernerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.