Techfrossan slår mot Kry, Klarna och Trustly – 920 tjänster ska bort

De höjda räntorna har gjort att techbolagen haft en skakig vår på börsen. Bland de svenska onoterade tillväxtbolagen har frossan också slagit till.
Sebastian Siemiatkowski, grundare och storägare I Klarna.
Sebastian Siemiatkowski, grundare och storägare I Klarna Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Nätläkarbolaget Kry har även fasta vårdcentraler.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kry

Nätläkarbolaget Kry har satsat på tillväxt de senaste åren men samtidigt bränt rejält med pengar. Årsredovisningen för 2021 har ännu inte publicerats, men 2020 hade bolaget en omsättning på drygt 780 miljoner kronor med ett Ebit-resultat på minus 800 miljoner kronor. I mitten av maj kom beskedet att Kry säger upp 100 anställda, drygt 10% av personalstyrkan, på grund av de sämre tiderna.

Kry har också fått kritik för att ha läckt patienters kontaktuppgifter till sociala medier-plattformen Facebook under coronapandemin.

Bland Krys ägare finns bland annat schweiziska Index Ventures, svenska investmentbolaget Creandum och kanadensiska pensionsfonden Ontario Teachers’ Pension Plan.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski, har haft en tuff vår.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Klarna

Betallösningsbolaget Klarna har haft en tuff vår. Bolaget försöker ta in upp emot 1 miljard dollar men värderingen har sjunkit med drygt 30% jämfört med en tidigare finansieringsrunda, enligt källor till amerikanska Wall Street Journal.

Bolaget bränner pengar och gjorde ett minusresultat på 2,6 miljarder kronor under första kvartalet i år, vilket är drygt fyra gånger mer jämfört med samma period förra året. Höjda räntor har tvingat Klarna att strama åt kostnaderna istället för att fokusera på tillväxt.

Bland annat kommer ungefär 10% av de anställda, motsvarande cirka 700 tjänster, på Klarna att få lämna bolaget. Samtidigt kräver Finansinspektionen att Klarna skruvar upp sina buffertar med ett kapitalbehov på 7,5 procent då bolaget anses ha en hög risknivå.

I ägarlistan finns amerikanska Sequoia Capital, danska Heartland och bolagets VD Sebastian Siemiatkowski, enligt Holdings.

I januari tillträdde Johan Tjärnberg som VD på Trustly. Foto: Pressbild

Trustly

Betalbolaget Trustly, som ägs av svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital, har också haft en tuff vår. I februari kom beskedet att 120 av totalt 900 anställda avskedas för att bolaget ska fokusera på sina huvudmarknader.

Det senaste halvåret har varit turbulent för Trustly. I januari tillträdde Johan Tjärnberg som ny VD för bolaget och i februari fick betalbolaget en varning samt en sanktionsavgift på 130 miljoner kronor av Finansinspektionen för att inte ha efterlevt penningstvättsregelverket.

Förra våren var det tänkt att Trustly skulle göra en dubbelnotering i Stockholm och USA, men börsplanerna tycks ha skjutits upp på obestämd framtid.

I veckan kom dock en positiv nyhet om att Trustly genom egen kassa förvärvar den brittiska branschkollegan Ecospend med en prislapp på drygt 600 miljoner kronor.

Bland övriga ägare finns bland annat Alfvén & Didrikson, enligt Holdings.

Varor plockas från lagret på Mathem i ArlövFoto: Johan Nilsson/TT

Mathem

Livsmedelleverantören Mathem har också haft det tungt det senaste året. Bolaget har tappat nästan en miljard i värde sedan våren 2021. I samband med en nyemission på en halv miljard kronor i slutet av april i år värderades bolaget till cirka 4,5 miljarder kronor – ett tapp på cirka 16%, enligt Holdings.

Mathem har också tvingats fatta svåra personalbeslut under våren. I slutet av mars blev det känt att samtliga anställda på nyförvärvet Mat.se varslats om uppsägning.

Mathems största ägare är Kinnevik med drygt 30% av kapitalet och rösterna, följt av Axfood och riskkapitalbolaget Verdane. Även AMF Pension & Fonder liksom H&M-arvtagaren Karl-Johan Persson har investerat i bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET