Tänk på vad du tänker
Du kan vara rätt korkad, men bra på att tänka. Eller riktigt smart, men dålig på att tänka. Edward de Bono, författare till Tanketräning, som just givits ut i sin första svenska översättning, har sin utgångspunkt i att intelligens och förmåga att tänka inte är samma sak. Så alla kan öva upp sitt tänkande.
När Edward de Bono talar om tankeövningar, då handlar det om något helt annat än de tankeövningar som inspirerats av idrottsvärlden – “visualisera det perfekta åket”, eller, “se bilden av dig som hög chef” – eller de tips från livscoacher som blivit rätt vanliga på senare tid – “se dig i spegeln och säg ‘jag är bra’, då lär sig hjärnan det”.
I stället ger Edward de Bono konkreta råd för att den tid du lägger på att lösa problem eller komma på fantastiska idéer ska utnyttjas så bra som möjligt. Och med ett så gott resultat som möjligt.
Edward de Bono sägs vara mannen bakom begreppet “lateralt tänkande” och de metoder som föreslås i boken går just ut på att lära sig att tänka i nya tankebanor. I stället för att sätta sig med utsikt över havet och invänta att de goda idéerna ska komma till en, eller anlita en erkänt “kreativ person” går det att planmässigt arbeta fram nya tankar.
Ett sätt att förklara lateralt tänkande är att det handlar om att tänka ologiskt, eller åtminstone otraditionellt. Motsatsen till lateralt tänkande är att enbart använda logik och analys. Ett sådant sätt att lösa problem gör att man missar de dolda möjligheterna som skulle kunna leda till verkligt framgångsrika idéer.
Nyckeln till att tänka bättre är vår varseblivning. Edward de Bono förklarar att varseblivning är vårt sätt att se på världen, vad vi uppmärksammar och hur vi strukturerar tillvaron. Skit in, skit ut, som man brukar säga. Genom att träna sin varseblivning blir det mindre skit in i din hjärna, och mer av ren fakta och information som du kan använda för att komma på bra saker.
I boken Tanketräning föreslås några olika verktyg för att förbättra varseblivningen. Ett verktyg kallas PMI. Det används för att ge en bättre översikt, till exempel över vilka alternativ som finns när ett problem ska lösas. Bättre översikt får man genom att avsiktligt styra sin uppmärksamhet i stället för att bara låta den gå dit man omedvetet väljer, till den information som stödjer åsikter man redan har. Tänk dig här att PMI ska hjälpa dig att ta ställning till ett förslag eller en uppfattning. P står för Plus, fördelarna. M står för Minus, nackdelarna. I står för Intressant, de intressanta aspekterna.
Edward de Bono gav trettio skolpojkar i uppdrag att göra en PMI på ett tänkt förslag: Att skolbarn skulle få fem dollar i veckan för att gå i skolan, vilket alla pojkarna först tyckte var en underbar idé och de hade lätt att komma på många fördelar.
Men efter tre minuters PMI-arbete hade pojkarna kommit på bland annat följande uppfattningar, om nackdelar eller intressanta aspekter: Skolan skulle inte ha råd att köpa en minibuss. Föräldrarna skulle inte ge dem presenter eller fickpengar. Varifrån skulle pengarna komma? Vem skulle bestämma hur mycket pengar varje åldergrupp skulle få? Det skulle bli bråk och gräl om pengarna.
Efter övningen hade 29 pojkar ändrat åsikt helt och hållet. Edward de Bono understryker att detta hade pojkarna kommit fram till helt på egen hand, bara genom att använda granskningsverktyget PMI, utan inblandning från någon lärare.
Han pekar på att PMI är så enkelt att många tror att de redan använder sig av det, och att de därför inte kan lära sig det. Men han menar att PMI-verkyget, som utmanar en person att hitta så många P-, M- och I-aspekter som möjligt, trots sin enkelhet hjälper till att utforska ett ämnesområde, i stället för att en person använder sin intelligens till att stödja en viss åsikt eller fördom.
Efter att ha kartlagt de positiva, negativa och intressanta aspekterna i en fråga är det dags att ta ställning. Då är det dags att kalla in känslorna. Skillnaden mot traditionellt tänkande är att känslorna får komma in efter att man gjort utforskningen.
_____________________________________________________
Edward de Bono – expert på att tänka
Edward de Bono, från början medicinare och sedan 1960-talet tankeforskare, har skrivit tiotals böcker om hur man tänker bättre. Hans budskap är att kreativitet och tankeförmåga går att öva upp. Han har skrivit över 60 böcker som har översatts till 27 språk.
Edward de Bono har grundat International Creative Forum, med medlemsföretag som IBM, Du Pont, Nestlé och British Airways. Hans bok Tanketräning med Edward de Bono har nyligen getts ut på svenska av förlaget Brain Books.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.