Tandkräm kopplas till cancer – slår mot tillverkarna

Ämnet triklosan har kopplats ihop med hormonförändringar och växande cancerceller hos djur. Ämnet finns bland annat i en av Colgates och en av Pepsodents tandkrämer. Myndigheterna ska nu utvärdera om ämnet är farligt att blanda i diverse konsumentprodukter, rapporterar Bloomberg.

Efter att de nya forskarrönen blivit kända har konsumentbolag börjat fasa ut produkter som innehåller ämnet triklosan. Delstaten Minnesota röstade i våras igenom ett förbud mot triklosan i ett flertal produkter.

Tandkrämen Colgate Total och även Pepsodent Ultra innehåller triklosan och används av miljontals människor varje dag, enbart i USA. Men nu börjar konsumenterna överge den populära tandkrämen.

Total utgör endast en liten del av Colgate-Palmolivs totala försäljning. Däremot kan varumärket skadas på lång sikt av de nya forskarresultaten och experter tror att bolaget lär falla för trycket och fasa ut kemikalien, skriver Bloomberg.

Colgate menar dock att tandkrämen Total är säker.

Följ aktiekursen för Colgate-Palmolive här.

Kemikalien triklosan används i tandkräm för att den har en antibakteriell effekt som ska minska risken för inflammation i tandköttet. Den används också i deodoranter, tvål, sportkläder och skor.

Att triklosan skulle vara cancerframkallande uppmärksammades i Sverige redan 2008. Den ska även öka risken för tandlossning och vara miljöfarlig. Uppgifterna har fått till följd att bland annat ICA-gruppen slutat köpa in tandkräm som innehåller ämnet.

Sveriges Tandläkarförbunds (STF) policy som skrevs 2006 är att tandkräm som innehåller triklosan inte bör användas av barn.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.