EQT
Tålamodet med riskkapitalet tryter – pressar EQT:s aktie

Branden på världens börser tvingar investerare att söka ökad likviditet. Med stora summor placerade i riskkapitalfonder, kan ett nödvändigt steg bli att även frigöra bundet kapital i jakten på likviditet.
Dynamiken slår hårt mot EQT:s aktie, som tappat 23% på en vecka. Och slagits av sänkta riktkurser från bland andra JP Morgan, Goldman Sachs och SEB, dock med rekommendationen behåll eller köp.
Men inte bara Sveriges PE-flaggskepp, utan hela den 4000 miljarder dollar tunga branschen känner marken skifta. Blackstone, KKR och Carlyle har tappat mellan 10-15% den senaste veckan.
“Året började i eufori, man väntade sig mer M&A, fler IPO:s och färre regleringar av den nya administrationen. Amerikanerna stärkte det narrativet mer än européerna, men nu har det vänt helt. Institutioner säljer allt de kan för att möta eventuella flöden på den publika marknaden”, säger en branschkännare.
Hade räknat med exits
Efter ett antal tröga år hade branschen satt stort hopp till en ny guldålder. Under 2024 minskade PE-industrins tillgångar under management för första gången sedan 2005, när ett 23% lägre kapitalinflöde jämfört med föregående år inte räckte för att ersätta sålda tillgångar, enligt FT. Men med start 2025, under Trump, skulle det bli annorlunda.
De förväntningarna har grusats totalt av tulltumultet. KKR är ner runt 40% från all-time-high och förutsättningarna för PE-modellen har återigen frusit inne.
“Det som händer nu är very bad news. Det kommer att göra både exits och fundraising svårare för lång tid framöver”, säger en svensk riskkapitalist bosatt i utlandet.
Många investerare hade räknat med att täcka likviditetsbehoven under året genom M&A- och IPO-exits i innehaven. Eftersom förväntningarna var högt ställda gick många dessutom in i 2025 med hög belåning, såväl som en hög andel tillgångar i illikvida placeringar.
Ytterligare tryck skapas av att institutionella investerare styrs hårt av regelverk för sina allokeringar. Ofta finns fastlagt hur stor andel av portföljen som får vara placerad i riskkapital eller illikvida tillgångar.
Eftersom privata tillgångar typiskt sett bara värderas per kvartal, ser deras vikt i portföljerna snabbt större ut när de publika tillgångarna sjunker på börserna.

Second hand-boom
Statliga förmögenhetsfonder och pensionsjättar med strama allokeringsmål hör till dem som drabbas först av kraftiga börsrörelser och hamnar utanför ramverken.
Det framtvingar sälj på andrahandsmarknaden för fondandelar, som är väletablerad med flera stora handelsplatser. Redan förra året ökade den typen av handel dramatiskt, på grund av ökat behov av likviditet. Upp 45% från 2023, till 162 miljarder USD, enligt finanssajten Caisgroup.
Att marknaden går från svag bris till total stiltje på exit-fronten kommer att öka behovet av andrahandsaffärer ytterligare, och allt oftare är PE-fonderna själva drivande. Det är alltså inte bara likviditets-sugna investerare som handlar med varandra, utan PE-bolagen själva.
Enligt FT säljs andelar redan till rabatterade priser, med förväntningar om att de inom kort kan falla till 80% av fondernas NAV-värdering.
EQT mindre exponerat
En avgörande faktor för hur börsnedgången slår mot individuella riskkapitalbolag, är vilken affärsmodell de lutar sig emot. De skiljer sig nämligen åt.
KKR gör direktinvesteringar, som får portföljbolagens intjäning och värdering att slå direkt mot balansräkningen. Ares och Apollo äger stora kreditfonder som agerar direkta långivare. Blackstone i sin tur har ett starkt fokus på fastighetsmarknaden och påverkas av ränteläget.
EQT:s intäkter består däremot bara av management fees och carried interest från fonderna, som äger runt 300 portföljbolag idag. Det är en fördel i dagsläget, eftersom intjäningen på fees förblir förutsebar. Även om investerare säljer fondandelar på andrahandsmarknaden övertar köparna åtagandena gentemot EQT. Det betyder att riskkapitalbolagets position inte påverkas direkt.
Däremot drabbas även EQT av att aktivitetsnivån sjunker. Den modell som driver hela branschen blir mindre attraktiv om tillgången på nytt kapital minskar och portföljbolagens värderingar sjunker.
I en färsk översyn av hela branschen har JP Morgan i genomsnitt kapat riktkurserna med 21%.
Marknaden ser worst case
ETQ befinner sig i tyst period och vill inte kommentera situationen. Dock har man tidigare sagt att det långsiktiga strategiskifte som genomförts, med större fokus på investeringar i portföljbolag med lägre konjunkturberoende, ska skydda mot den här typen av händelser. Färre cykliska bolag, mer infrastruktur, health care och software, hör till de områden man styrt om emot de senaste två decennierna.
“Marknaden tänker i worst case-scenario och det är svårt att bedöma hur länge det kommer att fortsätta. Det som behövs är stabilitet. Det är det alltid”, säger branschkännaren.
LÄS ÄVEN:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.